Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen

Architect
MVRDV
Location
Rotterdam, Netherlands
Project Year
2021
Category
Exhibition Centres

Offices

Museums
Stories By
MVRDV

Rolflex Netherlands BV

Jansen
Ossip van Duivenbode

Depot Boijmans Van Beuningen is the first publicly accessible art depot in the world

MVRDV as Architects

Depot Boijmans Van Beuningen, the first publicly accessible art depot in the world designed by MVRDV, has completed construction. Located in Rotterdam’s Museumpark, the depot features a new type of experience for museum visitors: a sturdy engine room where the complete collection of 151,000 objects is made accessible to the public. In addition to the various storage and care areas, the depot has a restaurant and an award-winning rooftop forest at a height of 35 metres. The construction completion paves the way for interior furnishings and the long process of moving the museum’s complete collection into their new storage facility. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

A 39.5-metre-high building ‘in the round’, the depot’s bowl-like form has a relatively small footprint. This form ensures that at the ground level, existing views into and routes through the Museumpark remain unimpeded and reduces the impact on underground water buffers, while an expansive rooftop public space with a restaurant provides access to inspiring views of Rotterdam. Comprising 6,609 square metres of glass subdivided into 1,664 mirrored panels, its reflective façade wears the trappings of whatever surrounds it: people passing by, Museumpark’s leafy grounds, the clouds, and Rotterdam’s dynamic city skyline. Thanks to this reflection, the building is already fully integrated into its surroundings, despite its not insignificant size of 15,000 m2. It enlivens its surroundings while establishing strong relationships with the park and the neighbouring buildings. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

In the depot, artefacts will be stored and exhibited according to their climatic requirements, as opposed to movement or era. Each storage space is climate controlled and organized into five different climate zones, arranged according to works of art produced with different materials: metal, plastic, organic/inorganic, and photography. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Winy Maas, founding partner of MVRDV: “With this construction completion, now the museum and the users can start to inhabit the building and fill its spaces with priceless art. Although it will take another year before the real opening, the completion is a special moment for all: the museum, the city of Rotterdam, Stichting De Verre Bergen and of course for the contractor BAM, the many construction workers and subcontractors who persisted during the difficult circumstances we all faced due to the pandemic. The depot design is daring, and its success comes from the direct dialogue with all parties involved – from the person calculating the exact curvature of the mirroring panels and the construction worker who put up the glass vitrines to the company that co-designed our rooftop forest.” 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

The building’s eyecatcher is the atrium with crisscrossing staircases and suspended glass display cases showing exhibitions of works selected by museum curators. This atrium will lead visitors to exhibition rooms and curators’ studios, offering them a unique behind-the-scenes experience and the chance to learn how a world-renowned museum maintains and cares for its art collection. Art is displayed throughout the building, beginning in the ground floor lobby and continuing along the entire route through the building, extending even to the rooftop restaurant. Outside this restaurant, a rooftop forest at a height of 35 metres will provide another public attraction, accessible via an express elevator from the ground floor, and populated by 75 multi-stemmed birch trees standing several metres tall. The rooftop offers visitors breath-taking vistas across the city of Rotterdam. 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Sjarel Ex and Ina Klaassen, directors Museum Boijmans Van Beuningen: “This is a working building in which the most important consideration is what the building can do: to look after our collection while still being open to the public. Next year the entire collection of Boijmans Van Beuningen will once again be visible on one spot for the first time since 1935. We are convinced that making thecollection accessible shows how much we care and how well we take care of it. This is something that the inhabitants of Rotterdam will be proud of; something that they want to see with their own eyes, because they partly own this enormous artistic treasure.” 

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Depot Boijmans Van Beunigen is a collaboration between Museum Boijmans Van Beuningen, the Municipality of Rotterdam and the De Verre Bergen foundation. The depot was designed by MVRDV, and made possible by BAM Bouw en Techniek. In Autumn 2021 it will open its doors for the public. From September 25th to 27th 2020 a sneak preview is organized for the inhabitants of Rotterdam. All 7, 500 (free) tickets for this event were reserved within three hours

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Aad Hoogendoorn
Aad Hoogendoorn
photo_credit Aad Hoogendoorn
Aad Hoogendoorn

Depot Museum Boijmans: Innovative exterior, innovative interior

Rolflex Netherlands BV as Interior Partitioning doors

In Rotterdam, a shiny new building has been erected: Depot Museum Boijmans. The 40m-high building is completely covered in mirroring panels that reflect the city around it. The building will be used to store art from the neighbouring art museum and will be open to public.

Practical and aesthetical solution

In this building, the combination of practical use of space and aesthetics are well combined. A large part of the building is used for storage and is divided in sections. Large interior doors were required that would provide a secure and practical partitioning function without blocking the ventilation shafts and ceiling lights. The Compact folding door proved to be the best option here.

Compact door without overhead tracks

This Compact sectional door folds its panels into a compact package above the door opening. No overhead tracks are needed, offering free space on the ceiling for installations and lights. The doors were manufactured with all glass panels, top to bottom, and can be opened and closed with a security pass.

Art – fully mirrored

Jansen as Door systems, facade systems

With the open exhibition area at Museum Boijmans van Beuningen, MVRDV Architekten has created a new type of building – a publicly accessible art warehouse in which all of the pieces can be viewed. The idea for the project was first devised in the early 2000s, as the underground storage area belonging to the neighbouring Museum Boijmans van Beuningen was constantly at risk of being flooded.

photo_credit Tim Fisher
Tim Fisher

The Boijmans von Beuningen viewable storage area is a building that holds a mirror up to its surroundings – by reflecting its surroundings in its façade, the building has an inconspicuous presence. For the installation of the double-curved – and in some places triple-curved – mirror panels, MVRDV Architekten opted for the Jansen VISS SG Façade system solution with the RC4 requirements. The 1664 mirrors, which were arranged in 26 rows of 64 mirrors that stretch all the way around the building, were manufactured in China and installed in the building in a VISS SG RC4 façade. What’s more, the seamlessly integrated automatic sliding doors in the entrance areas are a special solution that is based on a Jansen steel profile system. 

photo_credit Tim Fisher
Tim Fisher

All of the glazed inner façades have been installed in the Jansen VISS RC3 system with a fire protection requirement of EI60 and equipped with heat-insulated Janisol C4 RC3 fire-proof doors. The VISS façades on the roof structure, which house a restaurant among other things, comply with RC2 burglar protection. 

Find our more about the project on our website

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode
photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More