DES/teel_cafe

DES/teel_cafe

Architect
Fabio Barilari Architetti

Alessio Barilari
Location
Rome, Italy | View Map
Project Year
2005
Category
Shops

DES/teel_cafe / 3 LEVELS OF SEPARATION

Fabio Barilari Architetti as Architects

This project was an opportunity, for our studio, to identify what we considered to be our “levels of separation” through which an interior-design project is no longer an “ornamental” issue but a “substantial” one:


1_CALCULATION: This is the FIRST “change of state” between the two: the introduction of the “structural aspect”. Cause of the dimensions of m 10 x 10 x 3,30 of the bar, we reduced to their substance with the project of the “accessory wall/counter system” which was conceived as a large-scale design object. The hanging-part projection of the structure is approximately 3.50 m long. The section of the counter, all along, eliminates the forces of torsion and by folding, it sustains its own weight as well as the weight of the customers bending over and resting along it’s length.


2_ORGANISM The SECOND “change of state”: every component of the bar must communicate with a basic concept/code developed specifically for this project (and, as a result, with all the rest of it) as an “organism”; each part is strictly alined and therefore not detachable from the others.


This basic code is the concept of “comfortable” and so we “wrapped”/”hugged” the whole space with detachable “layers” enclosing an “empty center” where people would stay. Each level is made by a single material alternating hard/refine, cold/comfortable, intimate/exspandable, dynamic/static, which later create an “eco-emotional” whole which enriches the space. A sort of “place of balance”.


3_SPACE The THIRD “change of state” was the “space issue”: the “specific essence” of Architectura. Cause of the small dimensions of the bar, we “alterated” the borders between inside and outside by pulling backwards the glass into the bar, hiding the frames and continuing the flooring beyond its limits which, also becomes a sort of an invitation to sit. Later on, we worked on a dynamic development of all the components of the bar and to transform the space we designed a progressive series of small altimetric jumps which contribute mostly to the definition of “sub-spheres”.


We believe that the configured space contains in itself both dynamic experience and a static one and, definitely, the balance between the two “actions” was one of most important targets of this project.


--- PUBLICATIONS • “NEW BARS &CAFES 2 in Italy” – Archivolto editions (2005); • “BAR – l’architettura in dettaglio” DEI edition;


AWARDS • Selected as “best work” in the international section of “BARBARA CAPPOCHIN AWARD 2005”; • Selected for the second phase of “CONTRACTWORLD AWARD 2006”


Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More