Deus Videt Te

Deus Videt Te

Architect
Objekt Architecten
Location
Geraardsbergen, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Bert Vereecke

Deus Videt Te

Objekt Architecten as Architects

In the middle of the Flemish fields, our clients bought an old house with an adjacent, dilapidated barn. Both buildings were in urgent need of some tender love and care, but there was one big asset: the location. 

photo_credit Bert Vereecke
Bert Vereecke

Urban planning regulations forced us to rebuild the barn. Therefore, this ruin was renovated and partly incorporated into the living area. Another part was converted into a double garage. The original front façade of the house was restored to its former glory, and the view of the barn was not changed either, again because of the local planning regulations. The rear façade, however, was fitted with large windows that offer a magnificent view of the surrounding fields and nature. They also connect the two volumes in one movement by means of a prominent concrete portico structure that also gives shape to the roof gutter and the crown moulding. 

photo_credit Bert Vereecke
Bert Vereecke

The entrance to the house was moved to the barn. Through a patio right next to the original house, residents and visitors enter a beautiful open entrance hall that connects to the storage room, living room and kitchen. The exposed high ceilings in the barn - of which the roof was completely renewed - provide a spacious feeling. The large windows in turn ensure an abundance of daylight. Old and new go hand in hand. The plastered walls of the newly installed volumes and the steel supporting structure contrast beautifully with the original brick wall. The champagne-coloured exterior joinery provides soft lines and, depending on the incidence of light, a warm glow. 

photo_credit Bert Vereecke
Bert Vereecke

The same material was chosen as the floor covering, but in a different form. The barn area is covered with concrete strips (or pavement strips). A not obvious choice, partly forced by budgetary considerations. A polished concrete floor was placed in the old house. In this way, both spaces remain visually connected, but the different pattern provides a clear separation between old and new.

photo_credit Bert Vereecke
Bert Vereecke

In the original house, authentic elements and contemporary features alternate. The wooden staircase, for example, was given a facelift and was complemented with a deep red, twisted steel handrail. The original door to the cellar and a charming little cupboard were retained. Together with the old fireplace mantel, they remind us of the rich history of the house. The walls of the former bedroom, accessible via a step, have partially disappeared. As a result, the differences in level on the ground floor give the whole a playful character and, together with the preserved walls, they separate the different zones in the otherwise rather open space. 

photo_credit Bert Vereecke
Bert Vereecke

On the first floor and in the attic we find the sleeping quarters of the house. A void on the garden side ensures permanent contact between all levels. The landing provides access to a separate toilet, the bathroom and a bedroom with a dressing room. There is also a newly installed spiral staircase that considerably facilitates access to the multi-purpose room and the extra storage room on the attic floor. The original wooden floors have been retained. Further authentic elements can be found in the bathroom, namely the recurring brick wall that was alternated with a shiny, dark green ceramic tile in the shower area and at the bathtub. 

photo_credit Bert Vereecke
Bert Vereecke

The result of this thorough renovation is a house designed according to its potential, with the necessary respect for the past. The design allows the resident to go on a voyage of discovery, with each room having its own identity. In addition, the connection with the garden, strengthened by the large width of the house, and the surrounding fields provide an absolute added value. And all this under the all-seeing, approving eye of a strategically placed holy statue. Deus videt te. 

photo_credit Bert Vereecke
Bert Vereecke

Read story in Nederlands and Español

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Door Entry SystemBTicino
Switches & SocketsNiko
ThermoblocksPLOEGSTEERT
Distribution BoardSchneider Electric SE
Product Spec Sheet
Door Entry System
by BTicino
Switches & Sockets
by Niko
Thermoblocks
Distribution Board
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More