Docklands City Park

Docklands City Park

Architect
MALA Studio

AL_A (Amanda Levete Architects)
Location
Docklands, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Parks
Suzie Blake

Docklands City Park- Stage 1 Completion

MALA Studio as Architects

Emerging Landscape Architecture firm MALA studio have designed a new parkland home for Amanda Levete’s 2015 MPavilion in Melbourne’s Docklands.


MALA recently developed a masterplan for Places Victoria to transform the dilapidated eastern portion of Docklands Park into a thriving new recreational and cultural hub. The masterplan seeks to link community buildings, multi-purpose courts, public art, existing parklands and the new MPavilion precinct with a series of recreational and garden spaces.


The masterplan proposes a new sport fitness park, outdoor exercise equipment, ping pong tables, multipurpose spaces for yoga, dance, aerobics and personal training classes, hard and soft pedestrian paths, and quite garden nooks.


The implementation of the MPavilion precinct marks the completion of first stage of the masterplan.


The design aims enhance and celebrate the MPavilion and its new parkland setting. Iconic Docklands materials such as concrete, steel and timber are counterbalanced with generous lawns and gardens to invite the visitor to sit, eat, read, play and socialise amongst the hustle and bustle of the city.


Over past 15 years Melbourne’s Docklands has been converted from an abandoned industrial precinct into a new residential, commercial and sporting hub. The revitalisation of Docklands Park marks the newest chapter in the urban renewal project and compliments other public spaces such as Victoria Green and Ron Barassi Snr Park.


The relocation of the 2015 MPavilion triggered the funding and implementation of Stage 1 of the CLEC Masterplan (the eastern portion of Docklands Park). MALA recently developedthemasterplan for Places Victoria to transform the dilapidated eastern portion of Docklands Park into a thriving new recreational and cultural hub. The masterplan seeks to link community buildings, multi-purpose courts, public art, existing parklands and the new MPavilion precinct with a series of recreational and garden spaces. The masterplan proposes a new sport fitness park, outdoor exercise equipment, ping pong tables, multipurpose spaces for yoga, dance, aerobics and personal training classes, hard and soft pedestrian paths, and quite garden nooks.


Stage 1 was really about celebrating the MPavilionand enhancing its parkland setting. We wanted to provide a beautiful landscape for the pavilion that allowed people to not only interact with the architecture but with the surrounding park as well. The MPavilion is such a dynamic piece of architecture it was important the landscape did not try to compete with it.


One of our initial concerns was the Mpavilion being set against the backdrop of Harbour Esplanade. The key design move was to create a tilted lawn and a modern Ha-ha wall behind the MPavilion. The Ha-ha wallis an ancient design deviceused to create clear and seamless view lines within the landscape. In this instance we have used it to create a green background for the pavilion and provide an interrupted view to the western portion of the Docklands Park behind. The tilted lawn also creates a natural amphitheatre to the MPavilion and provides a lovely space to sit or lounge under the dappled shade of the existing eucalypts.


Another key feature of the landscape is the new circular deck seat beneath the large peppercorn tree. The peppercorn is over 100 years andwas the single biggest asset in an otherwise dilapidated site. We worked closely with Arborist Steve Fitzgerald to carefully design the seat which now provides a protected place to meet, gather, sit, eat and read. Located on the prominent Collins Street corner the new deck seat and concrete ribbon seat wall creates a formal entry into the site.


MALA studio is thrilled to have been involved in this project. The site is one of the last pieces of public open space in the Docklands and we welcome Places Victoria, the City of Melbourne and the Naomi Mailgrams Foundation’s vision to provide a space of cultural and recreational significance.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Lighting designerElectrolight
ArboristArboriculture
IrrigationMake it Wet
Product Spec Sheet
Lighting designer
Arborist
Irrigation
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More