Double Nursery School

Double Nursery School

Architect
bauzeit architekten
Location
Ipsach, Switzerland | View Map
Project Year
2016
Category
Nurseries
© yves andré photographe

Double Nursery School

bauzeit architekten as Architects

The location is characterized by a slope oriented north-west which descends towards the lake and which adjoins an existing suburban area on the lower sector. The project is positioned in the lowest part, the flattest and sunniest of the plot, leaving free the green strip located on the top of the field. The spaces can thus be oriented and open to the sun.


The ground level uses the existing topography and could be achieved

simply. The scale and geometry of the project refer to the environment; the perpendicular position to the slope allows permeability towards the lake. Thanks to various geometrical arrangements, the very simple elements compose an organic whole and create outside a series of outdoor spaces. The alternation of these interior and exterior spaces is an important tool of perception that gives the children awareness, in a playful way, of the neighborhood and the environment.


Two classes together form a courtyard joined by a covered area which leads to the common entrance. Other outdoor spaces are also arranged on the sunny and protected side of the wind, partly on the slope, framed by retaining walls. The courtyards are suitable for common as well as individual activities.


Apart from the locker rooms located in the volume between the two classes, the interior spaces are communicating, the main spaces having a wide view on the external spaces. While the large common space occupies the center of the volume, spaces for quieter activities, alone or in small groups (reading, nap), nest at the periphery. The volumetry of interior spaces is also intended to be rich and stimulating; great importance is attached to the close-distant relations, front-back, up-down between people and space.


The project is entirely constructed of wood, in prefabricated elements seating on a concrete base. The envelope is characterized by a bright and differentiated coloring of the facades: dominant red-yellow inside the courtyards and green-yellow in the polychromy of the natural environment around the perimeter of the buildings.


All four units were built according to the ‘Minergie-P’ eco standard, swiss label for sustainable building; the entire roof is covered with solar panels.

Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More