Douglas Fir House

Douglas Fir House

Architect
Christian Brailey
Location
United Kingdom | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Christian Brailey ©
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
BrasswareVOLA
Lime plasterLime Green
Sanitary WareLaufen
KitchenIKEA
AppliancesFisher & Paykel

Product Spec Sheet
Lime plaster
Sanitary Ware
by Laufen
Kitchen
by IKEA
Appliances

Douglas Fir House

Christian Brailey as Architects

Located in the Muswell Hill Conservation Area at the foot of Alexandra Palace, this renovation and extension turns a studio flat into a beautiful home for architect and landscape designer duo, Christian Brailey and Faye Johnson. The existing Edwardian studio has been entirely reconfigured and updated with large windows, mechanical ventilation (with heat recovery) and underfloor heating. Rethinking the stock response of a full-width rear extension, the design takes an identical massing but locates it along one side of the garden and sinks it down to reduce its impact on the host building and neighbours. The north-west facing home exudes texture and light; the smooth, cool concrete contrasts the raw plaster, which complements the swirled sunset tones of the Canadian Douglas fir carpentry.

Caption
Caption

A project where space is at a premium, ingenious, unfussy solutions have been found to maximise space and storage. The design improves upon the impressive Edwardian ceiling heights, creating an unashamedly museum-like quality in the open plan living space. Nestled at the end of the extension, the secluded bedroom sits within the garden, enveloped in sleek linear Douglas fir cladding, and a large picture window indulges the inhabitants’ love of nature.

Caption
Caption

Shoehorned into the back of a beautiful Edwardian terraced property, the existing studio was entirely unloved and underwhelming. Every inch of wall was stained orange by cigarette smoke, the single glazing was falling out of its rotten frames and the whole place was uninsulated. This resulted in high levels of damp and extreme black mould. However, there was opportunity in this property, which lay in its ‘good bones’ and the abundant, overgrown private garden.

Caption

The design breathes new life into the existing space. The central hub of the old studio has been transformed into open plan kitchen-living-dining across two levels, making it truly the heart of the home. It forms an L-shaped space, flowing into the new extension, which maximises the light - crucial to a north-west facing aspect. The inadequate kitchen has been repositioned and replaced with an expansive, cast concrete worktop top above deep Douglas fir plywood units. It is lit from above by a three meter long rooflight. The split level creates a welcome division between the cosy living space and practical, double height kitchen. But this sinking of the new floor area was also a necessary step to avoid the extension imposing on neighbours or the treasured view of Alexandra Palace which is protected as part of the Conservation Area. The entire thermal envelope has been upgraded with high performance double glazing and natural wood fibre insulation, chosen for its breathability, acoustic and thermal properties. MVHR provides fresh air throughout. This all contributes to the flat’s low energy consumption, calculated at just 1.3 tonnes of CO2 per year.

Caption
Caption

From the outset, the extension was viewed as a single piece of cabinetry crafted out of a single material - Canadian Douglas fir. The very highest levels of carpentry were achieved with the extension being entirely prefabricated and erected in workshop conditions by a team of highly skilled carpenters in Devon. The extension structure, along with all the doors and windows, was then disassembled, transported, craned-in and erected on site within a matter of days. This was also vital when working through the pandemic in 2020. The ambitious scheme increases the footprint by 50% to provide a separate bedroom with the ability to create a second bedroom for family growth. The new bedroom is nestled within the lush planting seen through a vast picture window and secluded bench seat. The Douglas fir ceiling with its exposed beams make this sleeping area very restful, a feeling which is amplified when it rains and the light drumming is heard on the roof as though in a tent. The built-in wardrobe which serves the bedroom also acts as a division between the bedroom and the dining room.

Caption

Flooding through each room and down each step is a tactile concrete floor which, like a frozen lake, curls and ripples with character. Polishing the screed removes the need for additional floor finishes and was required in either case given the ground conditions. All radiators have been removed in lieu of zoned underfloor heating encased in the concrete screed which acts as a heat sink. The vertical faces of the steps reveal the casting process and is speckled with air holes. Beside the steps leading into the sunken extension is a smooth concrete column, encasing the steels which support the structure above.

Caption

The grand proportions of the 3.5m tall window and door in the living space now look onto the extension and the sheltered courtyard. The concrete inside flows outside too, where it forms the upstand of the timber extension, paving slabs and the wall of the planter on the opposite side. Shade has been embraced here. Lush ferns and feature acer trees offer a tranquil, changeable picture to look onto from inside, appreciated at night with discrete up-lighting.

Caption

Utilising every bit of space, the garden acts as another room, particularly in summer. The shady courtyard-like space by the extension offers respite from the summer heat, whilst generous seating at the end of the garden basks in it. Garden storage is hidden in a purpose built Douglas fir bench and barbecue station. Rainfall is captured from the new extension and redirected to the garden via perforated drains and a soakaway to meet the watering needs of the plants. The garden has been levelled and landscaped, with a careful balance between wildlife and socialising at its heart. Hints of the old property can still be seen from the outside, including the arch of the old back doors, retained to match the rest of the terrace. Even three metal water tanks which were dug up during the extension excavations (done by the clients during the first lockdown in 2020) have been lovingly repurposed as seating and planters in the garden; a nod to the history of the house.

Caption

Acting as architect, client, project manager and labourer, this is the first completed project launching Christian Brailey Architects.

photo_credit Christian Brailey ©
Christian Brailey ©

Suppliers/materials:
Kitchen: ikea carcasses with bespoke 
Worktop: the concrete flooring contractors
Lime plaster: Lime Green Solo Onecoat 
Appliances: Fisher & Paykel 
Sanitaryware: Laufen

Caption

Read story in DeutschFrançaisEspañolPortuguês and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More