e-HOUSE

e-HOUSE

Architect
FT Architects
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2006
Category
Private Houses
Koichi Torimura

Gesture of House

FT Architects as Architects

This is a house for a family of three who love to bathe. Its location in one of Tokyo’s densest residential districts called for a number of innovative ideas to provide both comfort and privacy, such as creating sufficient distance from the closely-built neighbours. In spite of, or because of, this heavily constrained site, I wanted to create a house that realized the potential and the joy of living in a city like Tokyo, while holding onto the desires and beliefs of both the client and myself the architect.


The starting point was the client’s explicit request for an exceptional space for bathing : thus the sunniest spot in the house was quickly designated as the bathroom. Using this as a cue, a route threading around this bathroom was established. The positioning of various functions – the studio, dining and sleeping quarters – were spatially determined along this route. Through the use of level changes and soft cloth screens as partitions, each function is simultaneously separated and connected in a relaxed manner. This has added openness and depth to a house that is by no means generous in space.


The internal space is enclosed by walls folded in at various angles. A permeable skin of expanded metal and polyester mesh further embraces both the interior and the garden. Through careful adjustment of the interface between city and house,the stresses from the surroundings that would be otherwise too near can be deflected, while at the same time, the house remains connected to the city through the pores of the screen.


The way in which the walls and screens are folded or lifted slightly off the ground, is not a result of logical planning or compositional design, but rather of something similar to a human body’s natural instinct, or a human gesture reacting to a particular circumstance. The forms of these “human instincts” were achieved through trial and error, using study models and mock-ups on site.


Upon entering a busy café, you can only carve your own personal space out of the hive of activity all around by slight adjustments of subtle gestures such as looking away from or sitting at an angle to the adjacent table. Through gestures akin to a slight twist of the body, this house attempts to slip into an empty plot in the city, without shutting off communication with the surroundings.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More