EG

Jean Verville - architecte as Architects

Addressing the fictional potential of architectural space, the EG project is part of an actual hybridization between architecture and installation intervention. Fascinated by the photographic worlds illustrating the eclectic production of Jean Verville, clients, eager for unusual creative experiences, adopt the playful approach of the architect with passion, rigor, and sensitivity. The result is an architecture that is both functional and aesthetic, offering a minimalist and playful experience distinctive of the work of Studio Jean Verville architectes.
« A complicit, mischievous adventure...an amazing result for and, above all, worthy of our team! » Vincent Drapeau and Samuel G. Labelle, co-owners, Les Entreprises d’électricité E.G. Ltée.

photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud

Prioritizing an architectural intervention with an assumed scenography, and falling within a strategy of minimizing its environmental impact, the project proposes the rehabilitation of a disused industrial building from the 1980s in order to establish the head office of Les Entreprises d’électricité E.G. Ltée, founded in 1951. By deploying 250 stainless steel strut channels, an imposing architectural device organizes distances and proximities, circulations, and groupings. These metal profiles, common in the electrical field, are used to fix the partitions, to support the furniture, and to camouflage all of the wiring.

photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud

This profusion of elements composes an irregular frame that marks the space with vertical lines structuring the spatial delimitations. The industrial character, offered by the raw surfaces of the concrete, the shine of the stainless steel, and the translucent partitions unifying in an entity energized by accents of orange color, loads the space with an aesthetic cohesion emphasizing the re-interpretation of the open-plan office concept. Both minimalist and expressive, EG offers an environment indulgent of accumulation and excess to stimulate the participatory experience that is part of the daily life of its users.

photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud

Promoting a layout where employees can easily communicate with each other, the intervention combines private areas ensuring the need for physical distance for the protection and well-being of everyone, as well as meeting spaces, rest stations, and areas for sports and entertainment. The portion dedicated to offices, a space distributed in half-levels and proving too cramped for the needs of the company, requires a complete reconfiguration (reception, administrative offices, conference room, kitchen, employee room, and storage). The individual and collaborative workspaces, requiring a large area, are set up in a portion subtracted from the huge storage space of the building. Partially deconstructed, the existing firewall, made of concrete blocks, is transformed into an articulated railing and a staircase offering visual and physical access to this new sector located below the administrative spaces.

photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud

This work area, defined by a new enclosure also in concrete blocks, constitutes a generous volume with a height of six meters below the ceiling, benefitting from level access with the immense warehouse area in order to optimize the functionality of the premises. In order to maximize the contribution of natural light, the huge garage door is replaced by a curtain wall. On the roof, the addition of six skylights, with dimensions that fit into the existing structural framework, helps provide increased natural lighting.

photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud

These multiple light sources, filtered by translucent partitions, wrap the space in kinetic lighting that contributes to the theatricality of the experiment.

Client: 
Les Entreprises d’électricité E.G. Ltée
-Vincent Drapeau
-Samuel G. Labelle

Team studio Jean Verville architectes:
Jean Verville, architect(lead architect)
Tania Paula Garza Rico, architect (studio director)
France Goneau (artistic advisor)
Rémi St-Pierre, architect
Samuel Landry, MA architecture
Camille Asselin, MA architecture
Jacob Éthier, MA architecture candidate
Bahia Burias, MA architecture candidate

Contractor: Ross Commodari, eng. and project manager (C.A.L. construction)
Digital Collages: Jean Verville + studio

photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud
photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud
photo_credit Félix Michaud
Félix Michaud
photo_credit Studio Jean Verville architectes
Studio Jean Verville architectes
photo_credit Studio Jean Verville architectes
Studio Jean Verville architectes
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More