El Llano House

Architect
Vincenzo Design Studio
Location
El Llano, Aguascalientes, Mexico | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses

El Llano House

Vincenzo Design Studio as Architects

This countryside house is located outside the urban area of the city of Aguascalientes, Mexico, in a non-residential area of the “El Llano” municipality. The house was built within a rural area, and it could not exceed more than 5% of the plot (1 hectare), according to the internal regulations. Being a rural area, no utilities were provided when the construction started. As a result, building the house was a challenging task.

photo_credit Paulina Ojeda
Paulina Ojeda

The house was designed for a retired woman who decided to swap the chaos of the city for the tranquility of the countryside. Given the needs of the client and the wide extension of the plot, the project foresaw a one-storey house. 

photo_credit Paulina Ojeda
Paulina Ojeda

The scheme of the building was defined by two pre-existing natural elements: a marked line of trees and a natural water bank. Its north façade looks towards the water bank, while its south façade opens to the natural vegetation. The house is distributed longitudinally from east to west, resulting in almost blind facades in these last two orientations.

photo_credit Paulina Ojeda
Paulina Ojeda

The yellow split-face concrete block was used for almost all perimeter walls of the house, while all inner walls and the volume of the foyer were made of clinker bricks.  All the spaces of the house look towards the pre-existing tree line made up of mesquites, huisaches (Mexican native trees) and Peruvian pepper trees.

photo_credit Paulina Ojeda
Paulina Ojeda

The dry garden design on the north façade is made up of a variety of magueys and agaves, highlighting the Mexican flora.

photo_credit Paulina Ojeda
Paulina Ojeda

The house consists of a master bedroom, a guest room, a corridor, a kitchen-dining area, a utility room and a living room. At one end of the house there are the living room, kitchen-dining room and the utility room, while at the other end are located the bedrooms. The entrance to the house was placed at the juncture of these two blocks, in order to maintain a certain degree of privacy.

photo_credit Paulina Ojeda
Paulina Ojeda

The corridor that connects the private block with the rest of the house is made up of apparent reinforced concrete walls rotated at 45 degrees in relation to the walls of private area and floor-to-ceiling windows. The contrast of darkness and light while walking through the corridor enriches the space with a different atmosphere that changes throughout the day and during the seasons.

photo_credit Paulina Ojeda
Paulina Ojeda

The kitchen-dining area has large windows that allow in natural light and a pleasant view of the trees while cooking / eating. The kitchen design was performed with painstaking attention to detail, and both its conception and manufacture were carried out within the Studio.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Yellow split-face concrete block - Procon
2. Flooring: Laminate flooring, Antique Oak, Brandstorm Selection -Tekno Step
3. Roofing: Prefabricated concrete beam and polystyrene block - Procon
4. Foundation and Slab: Ready mixed-concrete - Cemex
5. Doors: Pinewood
6. Chairs: Yellow Chair MOD-002lm - MÒD Acento en el Diseño
7. Kitchen: Granite River White, India LF -  Marmoletti The stone Co.
Zenit Panel Supermatt Oriental Black SM – Grupo Tenerife/GTEC
Syncron Panel Oxid-04 – Grupo Tenerife/GTEC
Pull-out storage units - Hafele

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Ready mixed-concreteCEMEX
Zenit Panel Supermatt Oriental Black SMGrupo Tenerife
Pull-out storage unitsHäfele
Granite River WhiteMarmoletti
Product Spec Sheet
Ready mixed-concrete
by CEMEX
Zenit Panel Supermatt Oriental Black SM
Pull-out storage units
by Häfele
Granite River White
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More