Elevate, Gurugram

Elevate, Gurugram

Location
Sector 9, Gurugram, Haryana, India | View Map
Project Year
2021
Category
Showrooms

Commercial Landscape
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

Elevate, Gurugram

Studio IAAD as Interior Architects

A tranquil retreat from city-life

Located in the plush suburbs of Gurugram in NCR, Elevate is a co-venture housing project marking the collaboration of Hines and Conscient, two major league developers in the Indian real estate sector. Spread across an area of about 10,000 sq.ft., the design scope comprised architecture, interiors, landscaping and FFE, skillfully realized by Studio IAAD.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

The holistic design brief allowed for a versatile and flexible intervention; the idea was to 'elevate' the person entering the condominiums from the chaos of the noisy world's frantic pace to a quieter, peaceful space where they can relax and take a breath of fresh air. The biophilic approach, a signature of Studio IAAD's brand, nurtures an intimate connection of the user with nature without foregoing modern comforts, whilst employing greenery as a buffer to mute the clangour of the cosmopolitan city, enabling well-being.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

Nestled in a forest-like setting, the approach to the house evokes tranquility. The visitor is greeted with a narrow pathway on entry, wrapped in an enclosing thicket of overarching trees. It trails up to a circular courtyard with a sculpture at its nucleus, that embodies the aesthetics of grace, harmony and serenity. This courtyard connects to the building through a dynamic walkway peppered with abundant tropical trees and blossoming petunia flower beds on either side, activating the pedestrian experience and crafting a blissful forest-like environment. Encompassed within green canopies, the building seems to emerge from the verdant landscape, akin to the trees that surround it. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

Steeped in a contemporary theme, the design also nods to rustic simplicity and examples of European aesthetics in the interiors. The structure metaphorically manifests itself as a glass box at the ground level, wrapped in transparent ribbons of glazing and holding up the levitating opaque mass that houses the private enclosed spaces on top. The expansive glass walls offer unhindered views of the scenic splendour around, enriching the visual experience. A sleek metal skeleton supports the structure, framing the glass facade and giving it a modern edge, thereby reducing the need for boxy columns. An open courtyard that forms the nexus of the project creates a niche in the building mass, dividing it into two distinct parts that remain visually connected. A conscious intervention places multiple human-form sculptures by Mukul Goyal to adorn the courtyard space with their faces directed towards the sky, representing the notion of being liberated and 'elevated'.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

Within the main dwelling, the ground floor accommodates the experience centre, a lounge, café and the audio-visual room, leading up to the show apartment, kids’ room, a lounge and meeting rooms at the top level. The seating spaces of the reception, outdoor deck, café and lounge, are stitched together around the central courtyard, in an unceasing dialogue with each other and the infinite open sky. The spaces flow into one another and unfold as one moves along, enabling a gradual unwinding of the sensory experience instead of making a colossal impact instantly. Careful planning allows optimization of spaces and an easy concourse of commodious rooms. The audio-visual room is a theatrical experience that allows the visitors to watch a movie when the screen is down and reveals the model room as the screen lifts, unravelling an added dimension. For experience centres, it is imperative to hold the visitor's attention, so the spaces have been designed cohesively in tandem with this intent. A specially designed kids’ room allows young families to explore the building in uninterrupted peace while their kids indulge in recreational activities. The staircase is designed using opulent chandeliers to usher the visitors from the lifts towards the stairs in order to make the ascent a part of the enchanting experience.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

The three-bedroom show apartment is finished in inconspicuous, neutral tones and materials, allowing potential home-buyers to layer their personalities onto the house. Each user can relate to their own space, making it a unique selling point for the apartment. Taking a cue from the natural surroundings, a soothing play of textures by ribbed wooden cladding and mirror panelling in subdued browns forms the highlight of the living room, accentuated by flooring and furniture in pristine white. A wrap-around balcony ties two bedrooms and a corner of the living room, creating a sizable spill-out space for relaxation and recreation, enabling transcendence into the enveloping quietude. A juxtaposition of coarse with the fine; awe-inspiring artworks adorn the walls of the house, leaving a solid and lingering impression on the minds of the visitor with a recall factor long after they have left. The artistry conjoined with carpets and lighting accessories in fresh and vibrant hues comes together and serenades the space with a warm, welcoming vibe- constituting a harmonious whole that exceeds the sum of its parts. A view gallery outside the apartment frames the sylvan panoramic vistas beneath the blue banner of the sky, acting as the epitome of the experience of 'Elevate' housing.

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

Many accessories, including the lighting fixtures and furniture, have been reused from a previous project, facilitating a sustainable approach to waste management. The sculptures will also become a part of the landscape in the housing project. Concentric cut-outs in the ceiling are designed to achieve a minimal yet elegant look, integrating both HVAC and lighting services into one. The structure is designed with metal, glass and wood as principal materials for quick construction, deconstruction and reuse. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses

The design corroborates a dialogue between the experience centre and the show apartments through a similar theme and vocabulary. Envisioned as a boutique hotel, the building is averse to the prevailing treatment of experience centres as an afterthought to housing developments. The ethereal slow-burn experience compels the visitor to sit and ponder, escaping in the forest's therapeutic solitude, away from the outer world, becoming a placid haven that people want to connect to, engage with and inhabit. 

photo_credit Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Andre J. Fanthome | Studio Noughts and Crosses
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More