ELLI | Residential Building and Studio

ELLI | Residential Building and Studio

Architect
Holzer Kobler Architekturen
Location
8004 Zürich, Switzerland | View Map
Project Year
2016
Category
Apartments
Radek Brunecky
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersArper SPA
ManufacturersReggiani Illuminazione
ManufacturersKinnasand GmbH
CurtainsKvadrat
ManufacturersNORMA Group
Aluminium windowsPfister Metallbau AG

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Curtains
by Kvadrat
Manufacturers
Aluminium windows

ELLI | Residential Building and Studio

Holzer Kobler Architekturen as Architects

The project ELLI is a prototype for individual inner-city redensification. In a commercially used courtyard area, a five-storey residential building emerges, with a minimal footprint and a double underground floor with a spacious studio and event room. With a footprint of only around 5 by 10 metres, the new building has highly compact living space. At the same time as the construction of the residential building, a studio was also installed. For this purpose, the full courtyard was given an underground level and an extensive column-free space with large skylights was created.

 

The objective was to utilise the courtyard of a pre-existing office and commercial building in Zurich's District 4 as optimally as possible, while practising cost-efficient construction as a means to make the newly built space affordable to rent. The tall, slim, new structure inconspicuously nestles up to the adjoining residential building. Concrete elements, prefabricated using optimised production techniques, form the envelope of the new single-family house and characterise its architectural expression, both inside and out. Thus, the building is a kind of "building shell", which can be lived in without any compromises in terms of comfort or appearance. A "rough" aesthetic predominates, inside and out. The facade is characterised by the pattern of joints between the industrially manufactured concrete elements. Inside, a palette of various red hues brings out features that contrast with the grey colour of the "béton brut".

 

The residential building, the studio and the pre-existing offices in the neighbouring building represent combinable units that can react to changing conditions, in work and in life, at any time. They supplement each other harmoniously, but can just as easily be used independently of each other. This environment flexibly adapts to current requirements, which guarantees sustainable and long-term usage of these new spaces.

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More