Embassy of Finland, New Delhi

Embassy of Finland, New Delhi

Architect
ALA Architects
Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2018
Category
Embassies

Renovation of the Embassy of Finland in New Delhi

ALA Architects as Architect and Interior Architect for the renovation project

Reima and Raili Pietilä won the design competition for the Finnish Embassy in New Delhi in 1963 with a beautiful and powerful competition entry called “Snow speaks on the mountains”. After a lengthy delay, the project was commissioned in 1980 and redesigned based on the original concept. The Embassy finally opened in 1986 with the large single expanse of roof of the 1960’s design broken up into six separate lateral buildings around a central garden area. The sculptural roofs - the most significant architectural feature of the embassy compound - resemble the forms of the snowy Lake Kitkajärvi near Kuusamo, Northern Finland.


ALA Architects was commissioned in 2013 to design the renovation of this mythical masterpiece of Finnish modernism. The 2-phase renovation project that took just over five years to complete has brought the ingenious building complex back to its original glory. The first phase consisted of the transformation of one staff apartment building and the construction of one new gate house. The second phase comprised the renovations of the chancery, the ambassador’s residence, the technical center, sauna, two more residential buildings, the pool and one old gate house, and the construction of one new gate house and a gazebo with a small gym. 


The aims of the project were to restore the original spirit of the design and repair the misguided maintenance efforts both indoors and outdoors, to revamp the existing reception and office facilities, and to improve the occupational well-being and living conditions of the staff members, the overall safety, as well as the energy efficiency and functionality of the buildings, also taking into account the harsh climate conditions and the air pollution in the area. 


The most notable changes to the original design are the transformation of one staff apartment building containing several small apartments into contemporary office facilities and a few larger apartments, and the demolition of a wall separating one of the buildings from the rest of the complex to better follow the Pietiläs’ idea about a united spatial mass. The addition of two new gate houses outside the compound wall is the change that is the most visible from the street. This solution was chosen to create a discreet but clearly independent architectural addition upon arrival, and to not interfere with the original architecture of the compound.


The original interior design is by the Finnish interior architect Antti Nurmesniemi. Nurmesniemi’s commission also included custom furniture, lighting fixtures and large area rugs, as well as the further development of Reima Pietilä’s sketches for fixed furnishings. Most of the other furniture was selected from the Finnish furniture manufacturer Artek’s catalogue. The original design also includes a large ceramic indoor bas-relief and water feature titled “Spring in the North” by the Finnish ceramic artist Rut Bryk.


In the renovation project the original wardrobes and the sauna furniture were repaired and the existing original loose furniture reupholstered and treated to reflect their original design. Photos from the 1980’s were used to specify the correct colors and materials for the refurbished and new furniture, textiles and rugs. The spaces used for representation were carefully restored including their furniture, whereas the spaces with modified uses gained a new layer of contemporary furniture.


The original landscape design is by the Pietiläs’ longtime collaborator, the Finnish landscape architect Maj-Lis Rosenbröijer. As part of the renovation project the somewhat dilapidated yard areas were thoroughly refurbished following Rosenbröijer’s original idea. Some climate-specific updates were made to the plant selection and slight safety-requirement-based improvements to the paths crossing the compound. The installation of new irrigation and storm water management systems also required some gradient changes.

Project Credits
Architect and Interior Architect for the renovation project
photographer
Product Spec Sheet

ElementBrand
furnitureIsku
Product Spec Sheet
furniture
by Isku
Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More