en House

en House

Architect
Shohei Ota /architects
Location
Okagaki, Fukuoka, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Yashiro photo office

en House

Shohei Ota /architects as Architects

It is a housing for a co-working couple and two sons who dreamed of a relaxing and open life and purchased land in the suburbs a little away from the city. The only request from the owner was that they wanted to live with his family in a spacious house. This house, named "en", is a midway point between two opposing elements such as "outside and inside", "public and private", and is used as a place where the elements are gently and continuously connected like a “Engawa”. I aimed for such a comfortable home.

 

The site is elongated from east to west, with a town road on the east side, and a slope- shaped forest on the west side of the site. In order to meet the limited cost requirements, we made the basic shape as simple as possible, secure a parking space, and place a building that summarizes each request on the site. Then, outside space is created on the road side (east) and the forest side (west) across the building. The most important LDK is placed in the center of the building, and an intermediate area with various functions is placed in the area that contacts the east and west exterior. Furthermore, a space under the eaves will be set up outside. The eaves and roof shape create a semi-outdoor hangout outside, and at the same time create a variety of light and shadow changes inside. Each exterior space has the characteristics of a private exterior with a high degree of privateness and a public exterior with a high degree of publicity. Environmental elements such as light and wind that are enjoyed from these exterior spaces are internal through this intermediate area. Supplied to space.

 

In addition, the building has a structure that descends in a staircase toward the outside of the site, allowing each space to have a character and at the same time gently connecting the place and the inside and outside. Morning sun enters the dining table from the east side in the morning, and a stable light shines in during the day. When preparing for dinner, the sunset colors the living room through the middle area from the back of the forest while appropriately blocking the western sun. Depending on the season and time, sometimes as part of the LDK. Occasionally, as a place for hanging up laundry, a rich life that allows a variety of activities will develop as a place like this veranda. It is hoped that children will be able to memorize as a family landscape a life that travels freely between the outside and the inside in the light, shadow, and wind that change with time and season.

 

Material Used :
1. IOC-flooring
2. BEAL-mortex

Project Credits
Engineering & Construction
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
MortexBEAL International
FlooringIOC
Product Spec Sheet
Flooring
by IOC
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More