Endesa Pavilion

Endesa Pavilion

Location
Spain | View Map
Project Year
2011
Category
Pavilions
Adriá Goula

Smart cities control room

IAAC as Researchers

The ENDESA Pavilion is a self-sufficient solar prototype which was installed at the Marina Dock of Barcelona, within the framework of the International BCN Smart City Congress in 2011. Over a period of one year it has been used as control room for monitoring and testing several projects related to intelligent power management.


The pavilion is the prototype of a multi-scale construction system. A facade composed by modular components, like solar brick, that respond to photovoltaic gaining, solar protection, insulation, ventilation, lighting ... The same parametric logic adapt façade geometries to the specific environmental requirements for each point of the building.


It is a single component that integrates all levels of intelligence that the building needs. From “Form Follows Function” (classic XX century statement) to “Form Follows Energy”. The facade opens reacting to the solar path, being active and becoming permeable towards south, while becoming closed and protective towards north. The behaviour of this skin makes visible the environmental and climatic processes that surrounds the prototype.


PARAMETRIC SOLAR BRICK Self-sufficiency is a multi-scale problem. Against finished solutions we propose an open logic, an adaptative component, a building system capable of scaling, applied equally to suburban or metropolitan contexts. The same skin component addresses and responds to the energy collection, passive solar gains, control of shadows and views, insulation, natural ventilation and forced, natural and artificial lighting, storage ... A single constructive system that is capable of solving a single house or an office tower without changing logics, just adapting geometries. That simple rules make the system able to respond to the full gradient different positions or orientations, reacting with a whole range of permeability and energy collection.


FORM FOLLOWS ENERGY Form follows energy. The final geometry responds to the energy of the place. Thus, the pavilion becomes permeable and active towards south, where the interaction energy is maximised.; Towards north becomes opaque, closed and protective, minimising heat transfer. Higher overhangs allow more energy collection and greater protection against the incident radiation during summer. Solar calculation software, connected to the logic of parametric design, allows us to reach an optimised solution. Each module, at each point, responds with mathematical accuracy to the different stresses of the different orientation and position.


MATERIAL THINKING Solar houses should be built with solar materials. The wood, grown with solar power, is used now to build a self-sufficient photovoltaic pavilion. The current digital facbricación techniques, and the last advances in energy management and distributed porduction, make technology closer to the user, open and participatory. The Endesa pavilion is an accessible device, technologically soft and easily understandable. Its construction, materials and energy, and its climatic behaviour are transparent to the inhabitant. Digital fabrication techniques are applied to speed up construction times. Each piece is coded. Assembly process is just like solving a real scale 3d puzzle.


Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More