Environmental Health & Safety Facility

Environmental Health & Safety Facility

Architect
The Miller Hull Partnership
Location
Santa Cruz, CA, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Hospitals
Chipper Hatter

Environmental Health & Safety Facility

The Miller Hull Partnership as Architects

Designed by The Miller Hull Partnership, the new Environmental Health & Safety Facility on the University of California, Santa Cruz campus manages hazardous waste generated by teaching, research, and campus maintenance activities. The original facility, constructed in 1982, was in compliance with the code in effect at the time but would not meet today’s new requirements. The facility also lacked the space needed to accommodate a projected increase in waste generated by campus growth in instruction and research programs.

photo_credit Chipper Hatter
Chipper Hatter

The new facility includes laboratories, waste handling facilities, temporary storage, administrative offices, and support space to allow the unit to better respond to the increased requirements for hazardous material handling and other critical life, health, and safety services.

photo_credit Chipper Hatter
Chipper Hatter

The site includes a small knoll and is defined by the steep ravine and mature redwood trees, which led to siting the building at the edge of the knoll to prioritize mature redwood stands and efficient vehicle movement within a minimal clearing.

photo_credit Chipper Hatter
Chipper Hatter

The building is constructed on caissons to be light on the land and allow natural drainage and existing root systems to remain below the building. All stormwater is managed on-site with direct infiltration, and a below-grade storm drain detention structure with outfall to level spreaders distributed across the site.

photo_credit Chipper Hatter
Chipper Hatter

In order to capitalize on the mild climate of the northern California coast, the building employs an indoor/outdoor secure circulation hallway with cover overhead and a redwood timber horizontal screen wall at the building perimeter. This open-air hallway separates hazardous areas of the building and utilizes natural air movement through the redwood timber screen to provide make-up air for normal and emergency exhaust operations, thereby greatly reducing energy consumption and the size of the rooftop air handling unit.

photo_credit Chipper Hatter
Chipper Hatter

High windows, just below the roofline, provide daylight to storage and material handling rooms with solid walls for storage functions to a practical height. The daylight reduces the reliance on artificial light and provides increased safety in high-hazard spaces.

photo_credit Chipper Hatter
Chipper Hatter

Designed to be light on the land and blend with the natural landscape, the new facility will help ensure the University continues to comply with state and federal regulations and support the future waste generated by the growing campus.

 

Team:
Client: University of California, Santa Cruz   
Lab Planner (Predesign and Programming): Research Facilities Design
Contractor: Thompson Builders Corporation
Civil Engineer: Kennedy Jenks
Structural Engineer: Degenkolb Engineers
Mechanical, Electrical & Plumbing Engineer: PAE
Landscape Architect: Walker Macy

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More