Espace culturel Beaumont Hague

Espace culturel Beaumont Hague

Architect
Peripheriques Marin+Trottin Architectes
Location
Beaumont-Hague, La Hague, France | View Map
Project Year
2015
Category
Cultural Centres
Sergio Grazia
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LiftsAlti Lift ascenseurs
Scenographic equipmentAMG Fechoz
Audiovisual equipmentAuvisys
Interior Joinery / BulkheadDalmont
HeatingFouchard
Tilling FaienceLEDUC SAS

Product Spec Sheet
Scenographic equipment
Audiovisual equipment
by Auvisys
Interior Joinery / Bulkhead
by Dalmont
Heating
Tilling Faience

Espace culturel Beaumont Hague

Peripheriques Marin+Trottin Architectes as Architects

Building a cultural space in Beaumont-Hague, in Cotentin, means to integrate an architectural project that takes benefits from the landscape qualities of this piece of peninsula. On the shore, sunken roads are planted of wooded hedges that protects from the wind, and becomes vegetal vaults to filter the light over time. These landscape elements are secular forms from the site culture but also inspiring spaces that can be employed for the design. The cultural space is a compact block 43m large and 11m high. We appreciate the changing play of the facade, alternating presence and lightness. This versatile building combines program, urban scale, music and nature. Inside, sustainability and function are emphasized. We are « digging » Espace Culturel de La Hague / PERIPHERIQUES MARIN+TROTTIN ARCHITECTES a covered pathway enlarged on the West angle of the ground floor to mark the entrance of the building.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

This alley is like a street, a real public space. A main circulation with a lobby as a point of distribution for all program elements. The music school nearby the diffusion hall allows artists and students to meet and play music together. Diversity of programs is a will to provide shared moments between users.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

From the public space, associations activities are clearly readable to assert their influence. Project : 3 300 signes Building a cultural space in Beaumont-Hague, in Cotentin, means to integrate an architectural project that takes benefit from the landscape qualities of this piece of peninsula. On the shore, sunken roads are planted of wooded hedges that protects from the wind, and becomes vegetal vaults to filter the light over time. These landscape elements are secular forms from the site culture but also inspiring spaces that can be employed for the design.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

The cultural space is a compact block 43m large and 11m high. We are « digging » a covered pathway enlarged on the West angle of the ground floor to mark the entrance of the building. From outside, curtain walls are alternating translucent glass and mirrors. Glazed windows are mounted with a low angle facing the ground to reflect the garden that overlay indoor activities. We appreciate the changing play of the facade, alternating presence and absence, density and thinness. This versatile building combines program, urban scale, music and nature.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

Inside, sustainability and function are emphasized. Plain wood and metal are selected for their sustainability. Distribution of the diffusion hall on the right, music school and community associations on the left side, is spread on the ground floor in a wide lobby: the alley. This alley is like a street, a real public space. A main circulation as a point of distribution for all program elements. Volumes receives sculptural feature due to the colorful anodized metal panels. By day, the alley is bathed in light, then it lights up as a display by night. A specific perforation makes the panels play a role of acoustic baffle to absorb noise of the lobby. A canopy enclose the top and the side of the alley.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

Mostly made with ETFE membrane, a solar Espace Culturel de La Hague / PERIPHERIQUES MARIN+TROTTIN ARCHITECTES optimization work allows us to take advantage of winter solar gains and to protect itself through the hall masking effects during summer. The diffusion hall is accessible by a threshold inside the public spaces of the ground floor. The counter and its supply, cloakroom, and restrooms, are easily accessible along the alley. This room is properly a closed parallelepiped shape. The space is regulated by a wide rectangular plan that offers various configurations for the stage. The building and acoustic system allows to retain an architectonic concrete facing. Inside this room, the concrete walls are alternating with black metal panels, some sound diffuser elements built in concrete are provided on the side walls.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

From outside, this dark and massive cube reveals its soundproof performances. A cavity in the concrete skin makes the entrance of the music school readable from the path. Community association rooms overlays the school for density needs. At the first floor, a mezzanine overlooks the main circulation. The dance hall, opened to the public, is extended by a terrace preserved from the wind. The artist’s studio get northern natural light and the drama workshop looks like a small amphitheater.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia

The associations office connected to the mezzanine has an attractive location close to the terrace, in a way to imagine outdoor use in sunny days. The music school located nearby the diffusion hall allows artists and students to meet and play music together. Mixing program is a will to provide shared moments between users. It results in the project by a smooth flow, a great opening, and a maximum readability of the programs. From the public space, associations activities are clearly readable to assert their influence. This layout is a simple way to solve the plot leveling issues and surface water recuperation by developing some banks. The sharp geometry of the building alley is extended by an outside court and a path in the back. The court is excavated in the entrance of the building to offer a covered space.

photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia
photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia
photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia
photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia
photo_credit Sergio Grazia
Sergio Grazia
Caption
Caption
Caption

Project team : Charlotte Lefebvre With Anne Clerget, Emily Murphy, Alfredo Luvison, Camille Isaac-Dognin, Gabriele Motta, Anatole Jeannot, Kirsten Elliot, Thomas Dantec, Yann Peter, Alexandre Pascal, Mehrnoush Naraghi, Estelle Grange-Dubellé.

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More