Evang Luth Community Center

Evang Luth Community Center

Architect
goldbrunner
Location
Unterhaching, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Community Centres
Stefan Müller Naumann
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureArper SPA
FassadeKEIM
DoorsFSB
folding wallNüsing
DoorsSIMONSWERK GmbH

Product Spec Sheet
Furniture
Fassade
by KEIM
Doors
by FSB
folding wall
by Nüsing
Doors

Evang Luth Community Center

goldbrunner as Architects

Particular attention was paid to protecting the valuable trees as much as possible and to keep the church the main factor of the ensemble. The new building surrounds the church in a respectful way and opens the new created patio to the existing trees. The courtyard, surrounded by church, community center und trees creates a communal space in the middle and opens to the west to invite you to enter.

 

The buildings is staggered in height, to allow a visual relationship from the north to the church tower and to achieve a small scale building impression. A crossing of the inner courtyard from west to east on a patio is possible. The courtyard invites you to sit and relax, talk and calm yourself. As a central space, it connects all areas of the community and all areas are oriented to it. The courtyard is an open space of encounter and communal togetherness. In the middle of the courtyard there is a large, shady tree in the center, a small fountain and possibilities to sit.

 

The foyer is the heart of the town hall. It internally connects all uses with each other and serves as a central meeting point within the house. Thus, the foyer creates the important direct connection from the north to the inner courtyard. A seating group, oriented to the inner courtyard, creates a coffee house character that is intended to stimulate meetings and exchanges. The foyer walls serve as exhibition space for the parish. The community hall serves as a central function room and is one of the most important areas of the parish.

 

The room receives, through the light-flooded relation to different directions, a particularly inviting and friendly atmosphere. In particular, the hall opens to the central courtyard and the church. The coupling with the large community room creates a space for parties and special events. The supporting structure of the roof has a formative and space-forming effect on the hall. The west window offers a view to the trees and creates a special light effect through the lamellar structure in front of the window.

 

Children and music rooms can be found on the ground floor and are also oriented towards the courtyard. The youth is an important part of the community center, bright and inviting situated upstairs and connected by an internal staircase directly to the community rooms and the foyer on the ground floor. Through their own access via the outside staircase, the young people can withdraw there and act undisturbed by the rest of the community life. The rectory is located on the ground floor and is oriented towards the courtyard. Due to the location of the parsonage in the southeastern area of the property, there is plenty of direct sun and a private garden protected from the view.

 

The two rental apartments are oriented to the east via a balcony. This building was built in a sustainable and environmentally friendly way with visible and natural wooden solid walls as load-bearing construction.Due to the energetically high-quality enclosure surfaces and the ventilation systems with heat recovery, the building loses little energy. The Heilandskirche is characterized by a simple and modest aura. The deliberately rough surface of the wood in the new building harmonizes with the coarse plaster structure and the clear proportions of the church building.

 

The new building is subordinated to the church. The interior wood surfaces contrast with the deep offset silver-gray wooden facade on the outside. The appearance of the building is characterized by large openings to the inner courtyard. The rough-sawn wood façade was painted silver-gray in different color shades and executed with different battens, creating a shadow play on the wall surface. With the resolution of the vertical wooden shuttering in front of window elements, the incident sunlight is filtered and a glimmer of light is created.

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisDeutsch and Español

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More