EXPERIMENTARIUM SCIENCE CENTER

EXPERIMENTARIUM SCIENCE CENTER

Architect
CEBRA
Location
Tuborg Havnevej, Hellerup, Denmark | View Map
Project Year
2017
Category
Cultural Centres

Museums
Stories By
CEBRA

Alucoil

VELUX Commercial
Adam Mørk

Experimentarium Science Centre

CEBRA as Architects

The substantial extension and refurbishment of the Experimentarium future-proofs the science centre as a significant cultural destination. The project doubles the exhibition area with a total of 16 interactive exhibitions and also includes a large roof terrace, modern staff facilities with visual contact to the visitor areas, a large café and a picnic-area, a convention centre, teaching facilities and a series of workshops.


The aim of the design is a radical change of Experimentarium’s architectural expression. From previously being an introvert building to now appearing as an extrovert, engaging and vibrant attraction that makes its activities visible in the public space. However, this needed to happen within the footprint of the existing building, a former soft drink bottling plant, which meant that the only way to extend was by building inwards and upwards.


The building reorganized completely by mixing existing functions with new ones, adding new floors and cutting the building across in two places to insert atriums with eye-catching sculptural staircases. The functions break out of the existing structure, so to speak, by stacking a series of aluminium-clad boxes on top of the old building’s brick base. The boxes form a dynamic composition, which reflects Experimentarium’s function and the diversity of experiences that it offers. This light and modern expression is supported by the brick facade’s visual weight so that the bottling plant forms a stable and calm base for a new and dynamic building volume.


At the same time, the variation of retracted and cantilevering boxes divides the volume into smaller clusters, which allows the relatively long building to interact with the different surroundings that it meets. The aluminium panels are perforated by organic patterns based on fluid dynamics, which on the one hand link science and architecture and on the other allows daylight in. In selected spots, large glass sections form “eyes” that expose the wonderful Experimentarium universe and are applied as a form of architectural rubato – the musical term that describes the expressive shaping of music by means of slight shifts and changes of tempo.

Experimentarium

Alucoil as Manufacturers

Contrasts of light and dark bring science to life at Denmark’s premier science attraction

VELUX Commercial as Windows

Contained in an old bottling plant, Experimentarium had to expand inwards and upwards when renovating the centre and making room for 16 new, interactive exhibitions.

The renovation added two large atriums to the building and created a strong contrast between the daylight-flooded common areas and staircases and the dark, intimate exhibition areas.

The atriums are covered with VELUX modular skylights to let in daylight and fresh air and to keep temperatures pleasant for visitors.

  • 12 Longlights 5-30° with 159 modules cover the two atriums at the newly refurbished Experimentarium.
  • 24 modules are venting modules and serve as an integral part of the building’s ventilation system.
  • The skylights meet smoke ventilation requirements, opening fast in case of fire to let smoke out through the roof.

When sunlight through the skylights lights up the copper-clad spiral staircase, it creates a spectacular installation in the middle of the atrium.

Kim Gladstone Herlev

CEO Experimentarium

The quality of daylight in the atrium spaces is excellent. It’s great for our visitors and for our staff; even inward-facing offices have plenty of bright, natural daylight.

Lars Gemynthe Gylling

CEBRA Architects

Daylight is used as a feature to enhance storytelling and to create quality workspaces for employees.

Read story in FrançaisNederlands and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More