Extension Town Hall

Extension Town Hall

Architect
Tom Thys Architecten
Location
Langemark, Langemark-Poelkapelle, Belgium | View Map
Project Year
2020
Category
City Halls
Crispijn van Sas

Extension Town Hall

Tom Thys Architecten as Architects

Tom Thys Architecten has designed a welcoming and accessible extension to the town hall of Langemark. The architects have created a new building that adjoins the existing town hall to form a diptych: a formal and an informal house.

photo_credit Crispijn van Sas
Crispijn van Sas

Due to a careful manipulation of the floor plan and the volume, the building presents itself to its surroundings in various ways: as a diptych on the town square, as a large house when viewed from the park, and as an extension to the rear of the town hall. The church, the park and the town hall diptych thus engage in a dynamic relationship.

photo_credit Crispijn van Sas
Crispijn van Sas

The council of Langemark decided to bring together its public-facing municipal services and social services department (OCMW) within a new, fully accessible and welcoming house alongside the existing town hall. In 2013 it organised a design competition together with WINVORM to this end. In selecting the proposal by Tom Thys Architecten, the council opted for a design that not only went beyond a classic building extension, but also outlined a new spatial future for Langemark.

photo_credit Crispijn van Sas
Crispijn van Sas

Next to the existing town hall, built in the style of a stately manor on the site of the bombed Langemark castle, the architects designed a new stand-alone building which, together with the older manor, forms a diptych comprising two houses: one formal and the other informal. The existing town hall, with its symmetrical facade and grand entrance, houses the formal rooms. The informal house stands alongside. Large windows, rhythmically folded around the facade, and a covered entrance on the corner provide the building a welcoming character. A large roof overhang and the subtle delineation of a brick plinth directly refers to the architecture of the existing town hall, and ensure that the two houses feel related, as though members of the same family.

photo_credit Crispijn van Sas
Crispijn van Sas

The project is part of the council’s wider ambition to upgrade Langemark town centre by redesigning the public space between the church and the Vijverpark. The town hall is a key element in this project and forms the link between the two. Whilst the existing town hall focuses one-sidedly on the open space towards the church, the new extension engages with its surroundings on all sides.

photo_credit Crispijn van Sas
Crispijn van Sas

In the new building, the reception and the offices of the various municipal departments are positioned around a circulation core. This core, in which a sculptural staircase links the different floors, has been shifted away from the centre of the building to make room for various sized spaces with different degrees of intimacy. Landscape offices alternate with office rooms and meeting rooms to create a working environment that feels familiar and homely. This diversity of spaces is reinforced by the different floor to ceiling heights in the building, which match the levels of the floors in the existing town hall. The generous height of the ground floor is accentuated by large internal windows positioned at high-level. On the second floor, the gently sloping roof gives the landscape office a distinct identity.

Caption
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More