Family House Jarovce

Family House Jarovce

Architect
COMPASS ARCHITEKTI
Location
Bratislava-Jarovce, Slovakia | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Stories By
COMPASS ARCHITEKTI

BAUMIT

BoysPlayNice
BoysPlayNice

Family house Jarovce - a house for grandparents and nine grandchildren

COMPASS ARCHITEKTI as Architects

General description
The family house is located on the northern edge of the village Jarovce, in a zone of family houses. The site is leveled, with an area of 661 m2. To ensure the optimal use of the property, the house is located in the northern part of the parcel.

House for parents Is exactly that kind of commision which could possibly harm your relationship with your family or with your work. Or even both. Fortunately in this case, things went against the odds.

We received only three bacis requirements: a small house, no stairs and lots of space for nine grandchildren.

Our answer to the this is the composition of a green atrium complemented by the house. The house shaped in a form of the letter L defines the atrium on its two sides. The south part of the plot is opened to the sun, while the northern part is taken by the house.

Context and Strategy
The house is divided very traditonally into two parts. The day part and the night part apart. The day part is transparent, connected to the garden and easy to comprehend. Here, the grandchildren are still visible and supervisied. The night part is located behind the wooden wall and is accompanied by small private garden. This garden serves as a quiet refuge in opposition to the noise and atmosphere in the atrium.

Construction – Materials and Structure
The horizontal concrete roof slab is omnipresent and connects seamlessly all spaces in the house. The slab leans from the interior to the exterior and leads the narrative of your visit to the house from the very entry part to the most intimate parts of the house. The cantilevered part of the roof is set to regulate the solar radiation and interior climate according to the sun path.

At the intersection of two wings, the roof slab is filled with large radius. This curve creates much wider area of the terrace. It is the perfect spot for dining, the place that integrates the garden and the interior. And to be hones, it looks good on the pictures too.

The design of the interior further develops the spatial concept of the house. It is dominated by a mutual relationship of seamless roof, gery floor and long walls cladded in oak. These basic elements define the space which could be randomly occuiped by people objects and furnishing.

The J Project

BAUMIT as Manufacturers

The family house is located on the northern edge of the village Jarovce, in a zone of family houses. The site is leveled, with an area of 661 m2. To ensure the optimal use of the property, the house is located in the northern part of the parcel.

Family House Jarovce

BoysPlayNice as Photographers

Location: Ladislava Batthyanyho street, Jarovce, Bratislava, Slovakia

Authors: Compass architekti: Ing.arch. J. Benetin, Ing.arch. M. Gašparová, Ing.arch. M. Grébert, Ing. MGR.ART. J. Kurpaš

Address: Compass, s r.o

Miletičova 5/B

821 08 Bratislava

email: info@compass.sk

web: http://www.compassatelier.com

Photography: Boysplaynice

www.boysplaynice.com

 

 

Land area 661 m2

Built-up area 160 m2

Usable area 137 m2

A volume of 535 m3

Project Credits
Manufacturers
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersBAUMIT
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersREHAU
ManufacturersSAINT-GOBAIN RIGIPS
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by REHAU
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More