Fish Creek House

Fish Creek House

Architect
Edition Office
Location
Fish Creek, Australia
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
Edition Office

Maxiply
Ben Hosking
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersMaxiply
Fabricated stone benchtops - Alpine MistCaesarstone
Marmoleum - 'Black Hole'Forbo Flooring Systems
Bathroom - 1700 Freestanding bathRoca
Neptune plus sinkFranke Home Solutions
Windows - Sashless doublehung - Matt Black, double glazedAneeta Windows

Product Spec Sheet
Manufacturers
Fabricated stone benchtops - Alpine Mist
Marmoleum - 'Black Hole'
Bathroom - 1700 Freestanding bath
by Roca
Neptune plus sink
Windows - Sashless doublehung - Matt Black, double glazed

Fish Creek House

Edition Office as Architects

The Fish-Creek house is contained within the singular gesture of a long, highly textured wall, which closely wraps three nested, black timber pavilions like a rough and coarse blanket; offering shelter while they sit upon the lowered wall and gaze out upon the undulating and extraordinary landscape that surrounds them.

 

The house sits firmly along a winding ridgeline near the small township of Fish Creek. Although the site is positioned within an expansive rural setting, the property itself is a slender piece of land heavily exposed to a nearby road and yet gave the owners access to expansive views of the local farmland and coastline to the east. This set of conditions lead to the formation of a long linear building with great transparency to the east, drawing the views, horizon and drifting sunlight into the home while firmly anchoring its position with a strong protective wall to the west.

 

In responding to an Australian landscape condition we see it as vital that a conversation or an emotional dialogue emerge between house, landscape and the occupier. In this regard, the house has been intentionally designed to appear as both dissonant to its site, and entirely sympathetic to it. This relationship of apparent friction between the house and its site allows for a gap to emerge between the known and unknown characteristics of that place. Establishing an initial contrast of high solidity with the landscape, the house appears first as monument, and as foreign to its surroundings. Upon closer inspection however the robustly solid yet soft and textured walls of the home anchor the building to the site in a manner far stronger than their mass alone; it’s earthen qualities more attuned to the considered grace and deep humility of both the surrounding landscape and local community and which has become one of it’s key defining characteristics.


The walls and pavilions within, direct and frame particular aspects of the site, both distant and proximate, establishing a very particular relationship with place, amplifying certain characteristics. The blunt monumentality is broken down once within the home, the spatial planning and detail establishing a sensitivity to life and to living within this particular context.

 

In a response to the conditions of the site, the house is oriented along a north-west axis. It is given strong protection from the western sun via the protective wall. Three independent pavilions with voids either side allow for a direct northern exposure to all living spaces and to passively heat the concrete slab floor. The course masonry wall protects the house from the harsh winds of the region and yet allows for deep and effective cross flow ventilation. A large sliding screen, designed with just the right porosity to fragment the heavy winds of the area gives additional protection to the large northern courtyard when required.

Fish Creek House by Edition Office

Maxiply as Manufacturers

Fish Creek House is an extraordinary home set in an extraordinary location, perched on a winding ridge line overlooking the craggy coastline of Wilsons Promontory. To celebrate such a stunning location and to deal with strong winds and a nearby road, the architects, Edition Office, have created a protective brick shell for the home. Within this shell sit three black timber pavilions for living. This crates several protected and sunny courtyards and allows the pavilions to brace against the elements while still opening up the the stunning views.

photo_credit Benjamin Hoskings
Benjamin Hoskings

This home is all about materiality. There’s the highly textured brick, using mortar to create an almost organic bark for the home and, in some places, a hit-and-miss pattern to let light and breezes into the courtyards. Then inside, to focus your eye on the views, it was important to have black on both the floor and ceiling, sandwiching panoramas of green between the two surfaces. The floor is black-pigmented burnished concrete, while the ceilings are Maxiply Maxi Film in black. The effect is incredible, with the slight sheen of Maxi Film actually reflecting the greenery outside and giving the impression of a very light roof delicately floating above.

photo_credit Benjamin Hoskings
Benjamin Hoskings

Sustainability was another key factor to the design, so Maxi Film, being an FSC-certified timber product was the perfect choice, plus it’s low-VOC so there isn’t any nasty off-gassing you experience with some products. Recycled brickwork, a solar system, a huge 60,000 litre rainwater tank and an on-site worm-powered waste water treatment system are just some of the ways this home is green as well as grand.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More