Fishers Island House

Fishers Island House

Architect
Thomas Phifer and Partners
Location
New York, United States
Project Year
2009
Category
Private Houses
Scott Frances

Fishers Island

Thomas Phifer and Partners as Architects

Meandering gardens and woods, sparked with daffodils, peonies and daylilies, flank the straight drive in. Up ahead near the path’s end is an aperture framed by an arbor of apple trees, capturing an elemental view of sky and water: the horizon of the Long Island Sound. As you reach closer range, you suddenly realize you have been looking not merely through foliage, but also right through the house.


Just behind the copse stands a delicately transparent pavilion. Its light-filtering trellis—a horizontal tracery of slender aluminum rods extending the roof plane—aligns with the canopy of trees before it. Woven into the landscape, this is an architecture of subtlety, a precisely grounded yet quasi-weightless structure, an ethereal rectangle, planted between two existing bosques. Like feathery fronds, the trellis reaches toward the bordering leafy branches, while the pavilion’s interior floor plane—fully visible through the glassy, Miesian shell—continues outward, its surface of ebonized bamboo transformed into an exterior plinth of Indian black granite, a walkway, finely striated with shadows from the diaphanous, metal canopy above.


Meanwhile, the entry axis penetrates the pavilion’s simple 4,600-square-foot volume, notching into its far side and emerging as a long, miraculously shallow reflecting pool, incising the lawn with a silvery film, its distant edge dissolving optically into the Sound.


A perimeter path lines the structure’s transparent shell. Freestanding in parallel alignment, the interior walls never meet the enclosure. Instead, they form a virtual box within a box, an implied inner volume. These parallel planes channel long vistas out toward water and garden, only allowing the seascape’s wide, rugged panorama to emerge in full view at the house’s far side.


More than a one-bedroom retreat for a former museum director and his wife, this is also a place of extraordinary 20th century paintings, sculptures, and glassware—much of it conveying a sense of buoyancy or levitation that echoes the pavilion’s lightness. The artwork always figures into view out, even if only peripherally. Conversely, from the gardens, this colorful indoor collection projects a presence outdoors.


In the animated interplay between landscape and art, in the shifting ambiguities between inside and out, the design achieves exceptional balance. An arcing swath of vibrant yellow sedum in the garden resonates with the golden footbridge in a Chinese screen inside; a mossy rock garden projects into the pavilion’s simple volume, while the bedroom nestles into a private apse of garden vegetation. You can look straight through the house without realizing it, but you could also mistake reflections of trees for glimpses through the pavilion. Morphing with the skies, flourishing seasonally, the dialogue evolves, nourishing the owner’s desire to live in the garden—with art.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More