Flexion House

Flexion House

Architect
Christopher Polly Architect
Location
Earlwood NSW, Australia | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Glazed aluminium framed doors and windowsAlspec
Blackbutt exterior wall cladding and interior wall liningsAustralian Architectural Hardwoods
RoofingBlueScope
Blackbutt interior veneer finishesBriggs Veneers
Exterior crazy pavingEco Outdoor®
White exterior and interior ground floor brickworkPGH Bricks

Product Spec Sheet
Glazed aluminium framed doors and windows
by Alspec
Blackbutt exterior wall cladding and interior wall linings
Roofing
Blackbutt interior veneer finishes
Exterior crazy paving
White exterior and interior ground floor brickwork

Flexion House

Christopher Polly Architect as Architects

Flexion House is a new two-storey residence located at the end of a cul-de-sac on an expansive site overlooking adjacent parklands and the Cooks River. Its uniquely crafted form bends, extends and shifts in response to the shape of the site, program of rooms, and views to the river and adjacent landscape.

Caption

The front ground level accommodates a forked arrangement of guest living and bedroom quarters, bathroom, garaging and utility spaces, with substantial soft landscaped areas to the front setback. At the centre of the house, a voluminous double-height circulation zone performs in confluence with a generously carved void over the dining area for northern light, ventilation, and diverse inward & outward connections. Blackbutt timber battens to walls, screens and internal glazing carefully veil a series of public living spaces and private upper bedroom, study and living areas beyond, with the interior also incorporating an overlay of blackbutt timber boards to flooring, walls and joinery to infuse a singular cohesiveness across ground and upper floor spaces.

Caption

A crazy-paved northern terrace with cooking facilities and integral cantilevered concrete bench provides for outdoor dining and visually connects to the parkland and surround of a lap pool, while an eastern semi-covered blackbutt terrace provides outdoor seating for enjoyment of the landscaped gardens and view of the plunge pool wrapping to the rear beyond. A third landscaped terrace over the garage provides additional outdoor area adjacent to bedrooms for enjoyment of river views and proximate connection to the established tree canopies and birdlife of the adjacent parklands.

Caption

Externally, it incorporates white brickwork, blackbutt timber boards of varying width arrangements, black fine steel elements and expansive aluminium framed glazing for strong connections to outdoor spaces and its setting. A layering of dark bronze expanded mesh pivoting screens enable activation and engagement of the rear composition along the riverbank, temper shifting direct light to the rear upper floor, and modulate privacy to balcony & living spaces from an immediate neighbour and riverside walkers & cyclists alike.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More