FLUGT - REFUGEE MUSEUM OF DENMARK

FLUGT - REFUGEE MUSEUM OF DENMARK

Architect
BIG - Bjarke Ingels Group
Location
Oksbøl, Denmark | View Map
Project Year
2022
Category
Museums
Rasmus Hjortshøj

FLUGT - REFUGEE MUSEUM OF DENMARK

BIG - Bjarke Ingels Group as Architects

 Located at the site of Denmark’s largest Refugee camp from World War II, FLUGT, gives a voice and a face to refugees worldwide and captures the universal challenges, emotions, spirit and stories shared by displaced humans. FLUGT is BIG’s second museum for Vardemuseerne: a local institution dedicated to archaeology, dissemination, and collection of historical knowledge about the region. BIG has adapted and extended one of the camp’s few remaining structures – a hospital building – into a 1,600 m2 museum.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

At its peak, the camp became the fifth-largest city of Denmark at the time. Today, little of the camp in Oksbøl remains, but the story of arriving at the doorstep of a new country is as relevant as ever. The former hospital, which is transformed into FLUGT, is comprised of two elongated buildings. BIG has connected the two buildings architecturally and historically by adding a soft curve-shaped volume which brings 500 m2 of additional space to the museum and creates a welcoming structure, visible from afar.  

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj
photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The curve is gently pulled towards the street to create an inviting arrival moment for the museum visitors. Clad in Corten steel, the structure feels at home along the red bricks of the former hospital buildings. From outside, the abstract volume welcomes visitors into what appears to be a closed entry hall. Upon entering, a floor-to-ceiling curved glass wall reveals a view of a sheltered green courtyard and the forest, where the refugee camp used to be. The courtyard lets light flow into the entry hall that functions as a lobby or a temporary exhibition space for guests to experience before continuing their journey into one of the museum wings.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The exhibition area in the north wing contains gallery spaces organized according to the original flow/circulation in the hospital. While most of the hospital room walls were torn down, some of the inside walls are kept intact and stabilized by three cross sections, creating larger exhibition spaces. The south wing features a flexible conference room, smaller exhibition spaces, cafe, and back of house functions with the same character and materiality as in the north wing: white walls and intersections covered in white painted wood boards oriented according to the angle ceiling line, as well as yellow bricks across the entire museum floor, connecting past and present structures.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

In addition to preserving and reusing the hospital buildings for historical value, extending the lifespan of the existing structures supports BIG’s mission of reducing waste, conserving resources, and creating a smaller carbon footprint as it relates to materials manufacturing and transport.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The courtyard designed by BIG Landscape creates a peaceful sensory experience inside the museum as well as outside. A small mirror pool in the heart of the courtyard reflects the sky above it. Around the basin, heath planting known from the region emphasizes the identity of the area. Visitors leave the museum having experienced a part of an important place in Danish history, with a new perspective on the refugee experience.  

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

Team:

Client: Vardemuseerne

Architects: BIG - Bjarke Ingels Group

Collaborators: Johansson & Kalstrup, Tinker Imagineers, BIG Landscape

Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, Ole Elkjær-Larsen, Finn Nørkjær

Project Leader: Frederik Lyng

Project Architect: Frederik Skou Jensen

Caption

BIG Team: Ákos Márk Horváth, Anders Holden Deleuran, Andy Coward, Anne Søby

Nielsen, Cheng-Huang Lin, Danyu Zeng, David Zahle, Eddie Chiu Fai Can, Gabrielé

Ubareviciute, Hanne Halvorsen, Høgni Laksafoss, Laura Wätte, Katrine Juul, Kim

Lauer, Lone Fenger Albrechtsen, Lukas Molter, Mads Primdahl Rokkjær, Marius

Tromholt-Richter, Michael James Kepke, Muhammad Mansoor-Awais, Nanna

Gyldholm Møller, Nikolaos Romanos Tsokas, Oliver Siekierka, Peter Mortensen,

Richard Garth Howis, Sascha Leth Rasmussen, Sofiia Rokmaniko, Tore Banke, Thor

Larsen-Lechuga, Tomas Karl Ramstrand, Toni Mateu, Tristan Robert Harvey

BIG Landscape: Anne Katrine Sandstrøm, Barbora Hrmova, Giulia Frittoli, Jonathan

Udemezue, Kristian Mousten, Ulla Hornsyld

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More