FM3 Service Station

FM3 Service Station

Location
Liaño, Cantabria, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

Shops
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)

FM3 Service Station

Hector Navarro as Artists

The proposal is based on a series of conditions responsible for the project strategy; the triangular shape and unevenness of the plot, the housing complex that borders it to the south, as well as the need to create a piece that must be visible from the highway but at the same time respects the scale of the context.

photo_credit Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)

Based on these premises, a large horizontal roof is defined under which three sectors are organized; car refuelling, services and large vehicles refuelling. At ground level, the descending unevenness in an east-west direction of the plot is modeled by means of an important earth movement that seeks the continuity of the horizontal plane. With this operation, both refueling areas have different free heights under the horizontal canopy taking advantage of the greater for the truck area on the west orientation. With this solution, the roof is located at a lower level than the surrounding buildings, preserving the views that the neighbors have always enjoyed.

photo_credit Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)

Other services for caravans, washing and maintenance boxes as well as multiple parking areas are organized around the gas station. The traffic is organized around the building establishing clear flows that avoid security problems.All the service parts are organized in the central area under ​​the canopy. The main space is defined by four curtain wall facades that seek to dematerialize and merge the interior with thesurroundings, which has views of the natural immediate landscape. In this glass volume, three opaque boxes are inserted and house services such as restrooms, kitchen, facilities or warehouse.

photo_credit Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)

Two of them are defined as independent volumes including skylights located on their roof allowing natural lighting and ventilation. The offices are integrated in the box located on the south façade, defined as a panopticon, allowing all the spaces of the complex to be monitored from this space. Kitchen and warehouse volume also have independent accesses from the outside, which allows the unloading of product from the store and cafeteria without interfering with the circulation of customers. The glass box, with a free height of 4 meters, is organized through the furniture articulating two spaces; shop and cafeteria. Linked to the restaurant, a terrace allows to use the outside and define another access to the complex.

photo_credit Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
photo_credit Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)

The structure of the roof is resolved by a structure of metal trusses, finished on its sides with an aluminum plates and a false ceiling of corrugated sheet of the same material. The structure rests on reinforced concrete pillars, a solution adopted to resolve the struts, which prevents the black boxes from being responsible for this task. In addition, the roof downpipes are housed inside the pillars.

photo_credit Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
photo_credit Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)
Subliminal Image (Miguel de Guzmán and Rocío Romero)

The structure of pillars is organized by porticoes that support the three roofs in which the staggered shape of the canopy can be decomposed in plan, placing the pillars of the glass box inside it, a strategy that once again, seeks to reinforce the light character of the interior space.

Caption
Caption
Caption

The lighting project aims to turn the entire piece into a large lamp, visible from the highway. With this solution, the condition of transparency that articulates the project is recovered and reinforced. A nocturnal image of cold colors is defined that contrast with the colorful store products and the wooden furniture of the cafeteria.

Team:

Charles Navarro

Consultants: Mario Cabezas del Alamo

Collaborators: Tomás Rojo, Laura Fernández, Avelia Chomón

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More