Physics, Mathematics and IT

rudy uytenhaak + partners architecten as Architects

‘Open and connected’


The new building for the Faculty of Science of the University of Amsterdam, the first phase of which was delivered at the beginning of this year, is the product of a unique collaboration between three architecture bureaus. We were responsible for the design of the building’s central section, which houses a variety of public, educational and office functions: an entrance hall, bar/café, restaurant, auditorium, lecture theatres, observatories, offices and other facilities.


Construction concept


The main volume is raised up on columns, creating an interweaving of public space with the building. Visitors enter the heart of the building – the central hall – via one of the two inner courtyards. While the lower two storeys offer space for educational functions with a clear public character, the upper three storeys house the more closed functions and research institutes. The office block, which is organised in two circuits, is enclosed on three sides by the laboratory wings. At the points of contact between these two sections of the building, large openings ensure that sunlight can penetrate deep into the building. At these points, diagonal sightline relationships are also created between the offices, laboratories and educational areas, thus giving the motto ‘open and connected’ a tangible form.


Lower storeys: differentiated volumes


Through the use of anthracite-coloured Chinese granite in the entrance hall and the restaurant on the ground floor, the dark paving of the courtyards is continued into the building. The various functions are given their own spaces in clearly differentiated volumes, with the granite floor folding upwards to make space for the porter’s lodge and the espresso bar. The large lecture theatre that hangs directly above the entrance hall forms the most striking feature. The volumes in the central hall are emphasised by a waved cladding of ash wood slats, some of which merge into seating elements.


Openness and light


The openness of the ground floor is carried through into a continuous light-coloured casting floor on the upper storeys. To make the working environment as light as possible, not only large window openings but also glass office doors and translucent screens are used in the open workspaces. These sliding screens of double-layer synthetic material also contribute to the acoustics of the space thanks to their pattern of extremely small perforations. Because of the application of concrete core activation (providing both warmth and cooling from the ceilings), there are no suspended ceilings, so giving the offices a pleasant height. The acoustic absorption in the offices is further enhanced by white baffles on the ceiling, grooves on the balustrades and perforations in the inner walls.


Offices and furniture


The offices on the second to fourth floors are grouped around two courtyards, thus creating circuits rather than continuous corridors. These storeys have a mix of closed office units and open workplaces, which can be flexibly interchanged. The office furniture has been specially designed for this project by our bureau. Special design elements mean that the open workplaces can be divided into smaller units of differing sizes and with varying characters. The two-sided cabinets can be used for storing files, but can also contain lockers or writing boards. A sustainable finishing material of solid bamboo has been selected for the cabinets, desks and meeting tables.

FNWI

Hunter Douglas Architectural as Manufacturers

Through a national competition for the new building of the Faculty of Science of the University of Amsterdam, three architects were selected to design the complex. Each of these agencies brought their ideas of ‘articulation of interaction’ together and put them into practice. This new building with a total size of 90,000 m2 is designed to put an end to old academic values, standards and habits of closed spaces, high walls and disconnect - edness. Different disciplines and research groups are brought together in an open and welcoming building where collaboration is central. The new academic environment is open and connected; a platform for meeting, exchange and inspiration. These three differ - ently designed buildings house a variety of public, educational and office functions: observatories, bar/café, restaurant, audito - rium, an entrance hall, lecture theatres, offices and other facilities. In the predom - inantly white interior, subtle wooden accents were applied. Hunter Douglas provided wood panel ceilings that could also be used as for wall application. In some cases, waved cladding of ash wood slats rise up to two storeys’ high. The wood ceilings and walls add a beautiful and organic atmosphere while also enhancing acoustical performance. These organic forms are displayed in several ways through this building section. For example, on the ground floor these wooden slats merge into seating elements.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More