Folding screen row house in Daita

Folding screen row house in Daita

Architect
DOG
Location
Setagaya, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Yasuhiro Nakayama
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Toilet - tankless toilet/ YBC-CL10S, DT-CL114, Bathroom - modular bath/ UB1616LIXIL
Lighting - LZW-91501YW, DCL-40033ADAIKO
Wall, Ceiling - polyvinyl-chloride sheet / Lilycolor baseLilycolor
Floor - cheak composite flooring/ F140Tokyo Koei Co., Ltd.
Kitchen - modular kitchen /KB-KC013-09-G183toolbox

Product Spec Sheet
Toilet - tankless toilet/ YBC-CL10S, DT-CL114, Bathroom - modular bath/ UB1616
by LIXIL
Lighting - LZW-91501YW, DCL-40033A
by DAIKO
Wall, Ceiling - polyvinyl-chloride sheet / Lilycolor base
Floor - cheak composite flooring/ F140
Kitchen - modular kitchen /KB-KC013-09-G183
by toolbox

Folding screen row house in Daita

DOG as Architects

This project is a four-unit row house including the owner's residence, located in Daita, Setagaya-ku, Tokyo. Originally, a kindergarten was built on an about 600 sqm plot of land including the adjoining land to the north, which was demolished and inherited in sections to obtain a relatively rectangular plot of 300 sqm, on which a home and rental house were built. The building was placed on the perimeter of the site to avoid using up the floor-area ratio and to reduce sound insulation between units, which is a weak point of wooden row houses, and the south side of the building was built as a one-story structure to allow sufficient light into the courtyard, which is also the approach to each unit.

photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama

While avoiding the native trees such as golden and silver osmanthus, loquat and persimmon trees, the volume of each unit is traced by a zigzag folding screen wall, which provides structural stability and synchronizes the public and private spaces of the units with the opening and closing operations to the courtyard. The angled arrangement of the courtyard, rather than a grid, gives the courtyard a tasteful appearance, and while adjusting the position of the openings to avoid the fire spread line (in order to avoid fire prevention equipment), the building also secures "an effective evacuation passage width of 2 meters or more" in accordance with the Tokyo Metropolitan Safety Ordinance and "an evacuation route (a pathway) that extends beyond three dwelling units. In this case, the courtyard is a quasi-fireproof building if it is shared. By placing the entrance of each unit in continuity with the courtyard, which is surrounded by a bright and mysterious scale, Unit C has a particularly wide entrance dirt floor, which can be used as a shop that opens onto the courtyard, creating a diverse relationship between the units and the courtyard.

photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama

Just as we were designing the building as a normal rental housing except for the owner's residence, we received an offer to move into Unit D in the planning stage, which led to the special design of a rental cooperative. Since we had published the draft plan on our website, the prospective tenant and the owner were connected, and a memorandum of understanding was signed, under which the prospective tenant would bear the cost of any changes to the design, and a lease agreement would be signed on the condition that the tenant would continue to live in the house for five years.

photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama

As a result, although the part of the building frame remained unchanged, the location of the water supply and stairs were changed in addition to the miscellaneous walls and interior design, which resulted in a change of plan in the application, the design was integrated into a versatile design that could be used only for leasing, without losing the sense of unity of the entire building.

photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama

With land prices in central Tokyo remaining high and young people finding it difficult to own detached houses, we saw new possibilities for urban living in the form of rental cooperatives, whereby residents pay a portion of the construction costs as a lump-sum payment and continue to rent and live in a high location in the heart of the city for a long period of time.

Team:
Lead Architects: Ryutaro Saito
Structural engineer: Tetsuya Tanaka / Tetsuya Tanaka Structural Engineers
Builder: Double Box

photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama
photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama
photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama
photo_credit Yasuhiro Nakayama
Yasuhiro Nakayama
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Tokyo Koei: Floor - cheak composite flooring/ F140
2. Lilycolor: Wall, Ceiling - polyvinyl-chloride sheet / Lilycolor base
3. Lixil: Bathroom - modular bath/ UB1616
4. Lixil: Toilet - tankless toilet/ YBC-CL10S, DT-CL114
5. Daiko: Lighting - LZW-91501YW, DCL-40033A
6. Toolbox: Kitchen - modular kitchen /KB-KC013-09-G183

Read story in DeutschFrançaisEspañolItaliano and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More