Forest for Change - The Global Goals Pavilion

Forest for Change - The Global Goals Pavilion

Designer
Es Devlin
Location
London, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Pavilions
Ed Reeve

Forest for Change - The Global Goals Pavilion

Es Devlin as Designers

Es Devlin and Richard Curtis bring Forest for Change to Somerset House in support of UN Global Goals at this year’s London Design Biennale

• Interactive installation to showcase UN’s Global Goals, set in forest of 400 trees
• All trees to be replanted in London boroughs following the Biennale
• Birdscape curated by musician Brian Eno for journey through forest
• Participatory music installation composed by Robert M Thomas in central clearing

photo_credit Es Devlin
Es Devlin

From 1 - 27 June 2021, the courtyard of Somerset House will be transformed into a forest, as part of the London Design Biennale. Forest for Change – The Global Goals Pavilion invites visitors to discover the 17 Global Goals for Sustainable Development - a plan adopted by all UN member states in 2015 to end poverty, fight inequality and tackle climate change by 2030. As visitors walk through Forest for Change, their journey will be enhanced by the sound of birdsong, curated by Brian Eno, including recordings from the British Library Sound Archive.

photo_credit Ed Reeve
Ed Reeve

At the heart of the Forest, a central clearing will reveal a pavilion consisting of 17 mirrored pillars, representing the Global Goals. They will bring to life why the Goals are the world’s To Do List for people and planet through inspiring quotes and facts about the world we live in. At the end of their journey – at the 17th pillar representing Partnerships for the Goals - visitors will be invited to choose the Goal they feel most passionate about and to record a short message expressing the change they wish to see in the world.

photo_credit Ed Reeve
Ed Reeve

This message will be instantly added to a generative music installation composed by Robert M Thomas that will be played back in the central clearing. Visitors will receive an audio-visual digital file of their recording and a photo as a reminder of their visit. Their contribution will become part of ‘Voices for Change’, a collaboration with the Google Arts & Culture Lab that will bring together the voices and passions of people from across the world in support of the Global Goals. The Forest is created from 400 juvenile trees that have been individually selected for their differing canopy shapes, heights and forms, with the majority being sourced at one of the UK’s leading tree growers. To highlight the condition of trees in urban environments affected by climate change, a diverse range of 27 nursery grown species have been selected with the aim of ensuring future resilience to the changing London environment. This includes many favourite common species such as Scots Pine, Hazel and Silver Birch.

photo_credit Ed Reeve
Ed Reeve

After the trees have graced the Somerset House courtyard, they will be donated to London boroughs as part of The Queen's Green Canopy, a unique tree planting initiative which encourages everyone to "Plant a Tree for the Jubilee". The trees will be stored and replanted during the official planting season which begins in October. Southwark and Islington are two of the London boroughs which will receive the trees, creating a living durable legacy for the forest. When Somerset House was built, in line with the urban design principles of the time, greenery was specifically forbidden – so when planning this year’s Biennale, Es Devlin wanted to counter the attitude of human dominance over nature, creating a magnificent green landscape and centrepiece in Somerset House’s courtyard, and an opportunity to connect with nature.

photo_credit Ed Reeve
Ed Reeve

Designed by leading international artist and designer, and Artistic Director of the Biennale, Es Devlin, in collaboration with Landscape Designer Philip Jaffa and Urban Greening Specialists Scotscape, the outdoor experience is presented in partnership with Project Everyone, a not-for profit agency founded by Richard Curtis, Kate Garvey and Gail Gallie to further awareness and engagement with the Global Goals. The project has received specialist support from John Cullen Lighting, Autograph sound and Corticeira Amorim. Production for the Forest has been supervised by Sustainable Production specialists Beautiful Wonder. Significant resources and expertise have been committed to produce the Forest for Change sustainably. Materials have been sourced through sustainable supply chains and nearly all will be reused, recycled or regenerated as biofuel. The project will be carbon positive, planting sufficient trees to offset its actual carbon footprint three times over, after the Biennale.

photo_credit Ed Reeve
Ed Reeve

Forest for Change – The Global Goals Pavilion joins participants from around the world, across six continents, at this year’s London Design Biennale, responding to Es Devlin’s theme ‘Resonance,’ which considers ground-breaking design concepts on the way we live, and the choices we make, exploring issues from the pandemic and climate change, equality to migration, through international collaboration, policy making and communication.

photo_credit Ed Reeve
Ed Reeve
Project Credits
Designers
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More