Forrest Road

Forrest Road

Architect
Nico van der Meulen Architects
Location
Sandton, South Africa | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
David Ross
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Formal Lounge and family room – sofa, chairs, tables, decorB&B Italia
Sanitary fittingsHansgrohe SE
Dining room and Breakfast room tables, Main bedroom bedMolteni&C
Walk in closet and Bedroom side tablesPorro S.p.A.
SanitarywareDuravit
Dining room and Family room lights and lampsFoscarini

Product Spec Sheet
Formal Lounge and family room – sofa, chairs, tables, decor
Sanitary fittings
Dining room and Breakfast room tables, Main bedroom bed
Walk in closet and Bedroom side tables
Sanitaryware
by Duravit
Dining room and Family room lights and lamps

Forrest Road House

Nico van der Meulen Architects as Architects

The light-filled unique eco-friendly home designed by Nico van der Meulen Architects is situated in Inanda, with views of the Sandton skyline to the north. The stand is 1511 sq.m. and the house faces 15° east of north. Approaching the home, the first view is of the cantilevered porte cochere screen of floating steel tubes with double sliding garage doors clad in dark limestone to blend with the wall.


A steel sculpture by Regardt van der Meulen twirls on a podium next to the front door built of privacy glass. Upon entering, the transparency of the house becomes evident with views out over the multi-level hall, lounge, spa and pool to the water feature and the garden beyond, as well as over the double volume family room, dining room, lanai and kitchen.  The whole of the living/kitchen/ breakfast area opens totally through the use of frameless concertina doors to the lanai and garden.


Although the spa, pool and water feature are three separate bodies of water, the effect created was that it is one interconnected system flowing into each other.


Sliding glass panels hide the bar and kitchen when not in use, creating a more intimate setting, while a skylight lit catwalk between the main suite and guest bedrooms allows views of the living spaces and garden through the brise soleil on the north side.  On the catwalk a study, pyjama lounge and kitchenette are hidden behind sliding wooden panels.  The study and pyjama lounge leads onto an expansive private balcony.


The LED illuminated polished concrete and wood staircase cantilevers out of the wall with vertical steel bars acting as balustrades and supports at the same time. A recessed illuminated handrail forms a graphic line in the wall, while a hidden horizontal sliding door enables the owner to cut the upper floor off from the ground floor for security.


The lanai and brise soleil on the north side cantilevers 18 meters by 6 meters unsupported by columns, partially over the pool.   The lanai consists of a seating area, dining area and bar cum barbeque, seamlessly connected with the living spaces and kitchen, while the brise soleil consists of suspended steel tubes, to create both privacy and sun control.   The breakfast room is situated on the north-east corner of the kitchen, to bask in the morning and winter sun.


The main suite is also placed on the north-east corner of the first floor, divided by sliding smoked glass screens. The bathroom with a free-standing spa bath gets the morning and winter sun, while the bedroom is exposed to the winter sun.   Expansive his and her dressing rooms are situated behind the bedroom and bathroom. On the opposite side of the building are two guest suites, both north facing with en-suite bathrooms and walk-in cupboards.


A geothermal system is used to heat and cool the home, and also to heat the pool and spa. Nine boreholes were sunk to a depth of 100 meter for this purpose, and a special room created in the basement to house the equipment.  The photo voltaic panels on the roof have an output of 10KVA, while rain water is harvested and the whole house is double glazed, except for the frameless concertina doors.


Also in the basement is a home theatre with an adjoining light-well which allows winter sun to penetrate even this space through sliding doors into the atrium created at the bottom of the light-well.   A window looks into the spa.

 

Material Used :
1. Estee Automation - Steel brise soleil & Garage doors Steel work
2. Q One - Privacy glass, aluminium doors and windows
3. Radiant Glass - Majestic frameless folding doors.
4. Falcon Shopfitters - Shopfitting.
5. B&B Italia - Formal Lounge and family room – sofa, chairs, tables, decor
6. Molteni & C - Dining room and Breakfast room tables, Main bedroom bed
7. Porro - Walk in closet and Bedroom side tables
8. Dada - Kitchen cupboards
9. Foscarini - Dining room and Family room lights and lamps  
10. Diesel - Main bedroom lights
11. Zeus - Dining room console etc
12. San Marco - Tiles
13. Ceragran - Tiles
14. Duravit - Sanitaryware
15. Hansgrohe - Sanitary fittings

Read story in DeutschEspañolItalianoPortuguês and Français

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More