Fortress Franzensfeste- Building "C" – BBT Infopoint

Fortress Franzensfeste- Building "C" – BBT Infopoint

Architect
Markus Scherer
Location
Fortezza, Bozen, Italy
Project Year
2016
Category
Memorials
Alessandra Chemollo

Recovery of the building “C”- Infopoint BBT- of Franzensfeste

Markus Scherer as Architects

The fortress Franzensfeste was built between 1833 and 1838 and consists of three autonomous parts: the upper, the middle and the lower fortress. First, the lower part and then the upper part has been renovated. In 2014/15 the building body C with the Infopoint BBT has been converted and expanded. This had been severely destroyed in the 1970s by the transfer of the state road.


The basic idea behind the revitalization of the existing structures was the preservation of the unaffected state and the use of the fortress by minimal interventions. Patina and aura of the fortress were to remain in accordance with the new interventions for the development and use. Few carefully selected elements create new connecting paths in the plant and thus make it possible to use as an exhibition space. The materials are selected in accordance with the local conditions of the fortress. The chromaticity and the materiality create "abstract" references to the existing architecture, but nevertheless allow a clear readability of the new interventions. The basic principle of the restoration "Old is old - new is new" is extended in the sense of a dialogue between historical stock and contemporary architecture. The focus was on the preservation of the buildings and the preservation of the fortress squares.


The new main entrance uses the existing door opening in the outer wall opposite the building 40 (courtyard lower fortress, adjacent to the existing main entrance building body C).


From here you enter the long and narrow inner courtyard with the fortification wall of the building body C. A new course, which is broken out of the underlying rock, becomes a gateway for the visitor. In the fortification wall the necessary new opening is cut from the masonry (diamond saw).


The area along the road is separated from the road by an expanded metal grid, which is set back about 50 cm from the outside edge of the rock. The outline of the building 10 is traced in its ground plan and is executed as covering the tunnel hole. The new construction of this volume, arranged above the street and with a strong connection with the existing context, can be regarded as an "increase" due to its architectural and static challenges. It thus makes it possible to access the destroyed area. Through this intervention it becomes possible again to open up all historical fortress remains.


The new hall is set up as a "box" (room in space principle) in the reconstructed building envelope of the building 10 and executed in two-layered black insulating clay with interposed thermal insulation.


The project has returned to the fortress the volumes that have disappeared, and has restored the remaining volumes in a new spatial logic and in a similar language.


Laterally there will be a passage which ensures the rainproof connection between the various buildings, even in case of an event. The arrivals from the lower level (new main entrance) as well as the elevator and a small open foyer area are also located in the rain-protected area of this roof slab.


The new visible materials are few and simple materials that blend harmoniously into the historical context.


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More