Drawing essence from the borderless and diverse spaces of traditional Lingnan gardens

9Du Design as Interior Architects

Meisha School is a boarding school located on the waterfront of Xianxi in Nanhai District, Foshan City. Since Foshan is located in a subtropical area with hot and rainy climate, the campus design draws on the passive energy-saving strategies of traditional Lingnan gardens in terms of ventilation, heat insulation, prevention of rain and moisture, with the help of Chinese traditional construction patterns such as "cold lanes", "courtyards", "open halls", "courtyards" to realize sustainable climate adaptation and respond to regional contexts.

 

The semi-enclosed courtyard forms an open visual corridor, producing a rich vision of a multi-theme, settlement-type learning and sharing space which contains humanistic care in the details. The outdoor stairs and the bright yellow facade are in harmony, presenting both its connection function and an interesting leisure platform. The activity terrace, rest area, stargazing deck, roof farm, leisure space, and basketball court encourage students perceive education in the way of experience and exploration in the environment; art box, outdoor podium, and theater form a charming and active social space. The music classroom has a vast layout, relying on a large area of sound-absorbing panels to ensure the vocal effect, while effectively avoiding the interference of sound to other teaching spaces.

 

The interior design starts from the overall flow planning, and comprehensively sorts out and partitions each section and functional classrooms of the campus, corresponding to the relationship of the buildings and the three-dimensional greening of the landscape, which effectively utilizes the existing conditions of the site to extend creativity. The interior of the campus draws on the combination of the traditional Chinese architectural space "corridor, courtyard, lane and terrace" to create a borderless space integrating architecture, landscape and interior. At the same time, it circumvents the axially symmetrical space model of the traditional campus, and creates the Chinese garden space intention of "big garden and small courtyard" in a linear series, and shapes a free and open space to fit the future education concept.

 

The project takes reference of passive energy saving measures of traditional Lingnan garden in its space design and construction details. Through elaborated space organizing, a spatial system is built resembling traditional Lingnan courtyard, where lanes, terrace and open halls are utilized. This system applies wind and thermal pressure ventilation, connects ordinary campus components into a scientific ventilation system and thus achieves the goal of energy saving.

 

The building units adopt a partial empty space method to form a corridor at the bottom. The ventilation structure sequence utilizes the skylights to complement other open spaces of different scales to achieve natural ventilation. The design also emphasizes sustainability by adopting autoclaved lightweight concrete for both wall and roof, which provides good heat insulating to fulfill goal of energy saving. The project uses pre-fabricated inner and outer wallboards in some specific area, which reduces the structural weight and increases construction efficiency and earthquake resistance. 

 

The design adapts to the geographical environment and cultural traditions of Foshan city, and draws on the essence of sustainable development from the traditional Lingnan garden design strategies. The overall design is based on climate adaptability, including the use of lanes that emphasize natural ventilation, materials that insulate sunlight and heat, and materials that are rain-proof, moisture-proof and heat-insulated, etc., to reduce energy consumption and achieve the goal of environmental protection. A multi-dimensional learning, living and interactive space is created.

Project Credits
Interior Architects
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More