Franklin

Franklin

Architect
Ola Studio
Location
Portsea Victoria, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Derek Swalwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom walls and floorsArtedomus
LightingGraypants, Inc.
Scraplights
TapwareBrodware
City Stik
Fixtures and FittingsNood
PILL BASIN
Kitchen Island bench Signorino
Bianco Neve
Fixtures and FittingsUnited Products
Ledge Basin

Product Spec Sheet
Bathroom walls and floors
Lighting
Scraplights by Graypants, Inc.
Tapware
City Stik by Brodware
Fixtures and Fittings
PILL BASIN by Nood
Kitchen Island bench
Bianco Neve by Signorino
Fixtures and Fittings
Ledge Basin by United Products

Franklin

Ola Studio as Architects

Franklin is a four-bedroom residence designed for a single owner with an extended family of children and grandchildren that will overtake the place during holiday periods. Sitting calmly on the lands of the Bunurong people, the site is situated along a road screened with dense shrubs about 400 metres from the bay in Portsea. Along the road, small sandy driveways disappear into the wall of foliage, invoking a connection to the beachside setting, although much of the planting is exotic. Hidden behind the trees is a collection of unremarkable suburban houses with a couple of odd gems immediately to the site’s rear.

Informed by our clients’ eclectic art interests that specifically include Japanese, Greek, Indigenous and Mid-century Modern as well as a fascination of Japanese design in general, the design is a literal response to a well-defined design brief. The brief asked for a “Japanese inspired fuzzy white cocoon” that is private, peaceful, fresh, and organic. A tranquil place to live, work, gather and play. Something that can work with the shifting numbers of occupants and still provide a sense of calm and retreat, whether there is only one occupant or a full herd.

Contextually, Franklin responds to the characteristics of the beachside setting rather than the more suburban characteristics of the built neighbourhood. Design cues come from the fall of the site, which is to the rear, the coastal treetop datum, the neighbour’s dominant cypress hedge along the southern boundary, the sites orientation, and the established conditions of the neighbouring lots. The intent in responding to these elements is to establish a sense of belonging to the natural environment rather than the built, and in turn establish an architectural language of tranquillity.

Franklin’s form is simple. Using cross laminated timber (CLT) structure including floors, walls, and roof/ceiling, made from Australian grown pine processed and fabricated in Victoria, a single skillion roof covers a simple rectangle with a large north facing cut out. The roof pitches from the rear and low end of the site level with the hedge and rakes up at a slightly steeper angle to the slope of the site allowing Franklin to gently pop his head above the tree and hedge line at the front. The frontage has been replanted with indigenous coastal scrub that will return the streetscape plant screen with planting appropriate to the area, and further enhance the beach side character.

The soil on site is all sand allowing for relatively easy sculpting and carving. While the front of the house is 2 storeys, from the street it reads more as a single storey dwelling. The intent is to be humble on the outside, and full of warmth, light, joy, and scale on the inside. The scale of the house is revealed as you traverse the driveway and descend some garden steps to the front door where you are greeted by Franklin with a simple timber wall and screened fenestration hinting at what is beyond. A central slightly inset door marks the entry point, and says warmly, come in and let me show you what I have inside.

 

 

Material Used:
1. Cabinetry: NavUrban White Cliffs
2. Outdoor Furniture: Decka outdoor setting from Grazia and Co
3. Tapware: Brodware City Stik
4. Flooring: Limed oak engineered flooring
5. Lighting: Scraplights Whit by Graypants
6. Fixtures and Fittings: Concrete Pill Basin by Nood
Ledge Basin designed by Thomas Coward Studio for United Products
Stand Bath designed by Norm Architects from Candana
7. Fireplace: Universal Wood Model 1050, Jetmaster
8. Stone & Tiles: Kitchen Island bench – Bianca Neve Terrazzo from Signorino
Kitchen bench – White Swirl from Quantum Quartz
Bathroom walls and floors – INAX Sugie Series Mosaic Hanten SU 2031 (white) from Artedomus
9. Construction Materials: Cross Laminated Timber (CLT) by XLam
Cladding – IronAsh from Ash
10. Appliances: Miele
11. Blinds: Luxaflex Duette Shade Blinds

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Project Credits
Architects
Photographers
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More