Freemen‘s School Swimming Pool

Freemen‘s School Swimming Pool

Architect
Hawkins/Brown
Location
City of London Freemen’s School, Ashtead, Surrey, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Jack Hobhouse
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustical ceilingsSoundSorba
ToughSorba
Standing seam metalelZinc®
Curtain wallALUPROF SA
GRC panelsEquitone
LightingDIADEM
LightingLucis Wireless Lighting

Product Spec Sheet
Acoustical ceilings
ToughSorba by SoundSorba
Standing seam metal
Curtain wall
GRC panels
Lighting
by DIADEM

Freemen‘s School Swimming Pool

Hawkins/Brown as Architects

The scheme designed by award-winning architects Hawkins\Brown provides a 25m, six lane competition pool, with changing facilities and a multi-purpose teaching and events space.

The new pool uses state-0f-the-art timber construction and offsite fabrication methods to create a sustainable building that sits gently within its context. It replaces the school’s original pool building, which a fire destroyed in 2014. It also relocates it from the west to the east side of the campus, next to the existing sports facilities.


Adam Cossey, Partner at Hawkins\Brown, said:

“Freemen’s School’s new swimming pool is a welcoming retreat that engages with the mature woodland setting through the use of natural materials and colour schemes. The deep columns of the all-timber construction and wrap around glazing, which afford direct views from the water into the woodland, give the sense of swimming amongst the trees.”


The construction of the pool, led by UK construction and fit out contractor Gilbert-Ash, includes glue-laminated timber (glulam) portal frame, braced with cross-laminated timber (CLT) panels. The use of engineered timber provides a fast, efficient, carbon neutral method of construction that provides both structure and internal finish.


The all-timber construction also has a number of advantages in dealing with the challenges of a pool environment – it is resilient, a thermal insulator and corrosion resistant. On site, the erection of the glulam portal frame and crosslaminated timber walls and roof took just over three weeks. This allowed the detailed design and full construction of the building to be delivered in one year. The natural internal surface of the structural timber roof and walls is left exposed and stained white. This material acts as a complementary feature to the external setting and helps to create a special environment to swim in. Within the pool hall the structurally expressive roof geometry is accentuated by a series of shifting glulam frames creating a visually dynamic space.


To minimise its impact on the school’s Grade II listed landscape, the swimming pool’s lower ground floor is partially submerged. This molds the structure into the surrounding scenery and preserves a large number of the existing trees. The highest point of the gently pitched roof identifies the main entrance. Roland Martin, Headmaster of Freemen’s, commented: “The School is overwhelmed by the beauty and quality of the new swimming pool – it is a fantastic new asset for our School and local community.” The swimming pool marks the second phase of a 4-stage masterplan by the City of London, which Hawkins\Brown is delivering for Freemen’s School in Ashtead, Surrey, with a view to improve the quality of the school’s listed campus setting. Completed in 2014, the first phase saw the delivery of a new music school and a boarding house for 60 pupils. Future phases include the refurbishment of the Grade II* Listed Main House, a new playground and enhancements to the landscaping of the school grounds.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More