Freycinet Lodge Coastal Pavilions

Freycinet Lodge Coastal Pavilions

Architect
Liminal Studio
Location
Coles Bay, Australia | View Map
Project Year
2018
Category
Pavilions
Dianna Snape
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FloorWhittle Waxes
GlazingAustralian Curved Glass
JoineryFenix NTM
BalustradeOxley Nets
CladdingShou-Sugi-Ban
GlazingViridian

Product Spec Sheet

Freycinet Lodge Coastal Pavilions

Liminal Studio as Architects

Located in Freycinet National Park, Tasmania, the Freycinet Lodge has been in operation since the 1990’s. The site overlooks Great Oyster Bay as well as the dramatic granite Hazard Mountains, attracting travellers who wish to relax, explore the natural diversity of one of Tasmania’s oldest National Parks and admire the breathtaking beauty of Tasmania’s east coast


Having acquired the property recently, RACT Destinations was keen to upgrade. Liminal was commissioned to transform the visitor experience through the conceptualisation, design and delivery of nine pavilions tailored to celebrate the scenic qualities of the unique setting. The Pavilions provide a point of difference to the existing 60 cabins, offering a quality, contemporary, ecosensitive, site specific experience.


Liminal drew inspiration for the new Coastal Pavilions from the fluid topography of the nearby bays and layered coastal granite rock formations, while paying homage to the character of the National Park they nestle into.


Floor to ceiling curved windows bring the outdoors in, emphasizing the experience of being immersed in nature. The positioning and interplay of the living room and bedroom wing form an embrace reminiscent of nearby bays, protecting the generous deck and offering privacy to the outdoor bath.


The black, exterior protective shell is made of Red Ironbark that is charred – referencing the significance of fire in the bush environment, while also increasing the longevity of the timber and ensuring the pavilions are visually discreet. Liminal was conscious that any insertion into the natural landscape had to be a backdrop that presented a quiet response to its immediate context. Considerable time was spent on site locating the pavilions to ensure the optimal experience of seclusion and immersion could be achieved. The solid form seen on approach plays an important role in the hide and reveal. The water views and the intimacy of being nestled in the bush, further enabled through the expansive floor to ceiling windows, isn’t fully realized until the front door is opened.


The interiors of the Pavilions are immersed in the warmth of Tasmanian timbers. Offcuts of Tasmanian oak timber, Blackwood and the only plywood to be manufactured locally, totally enwrap the interiors to emphasise a completely Tasmanian experience. Using and showcasing utilitarian and natural materials in innovative ways have created a unique atmosphere befitting of its setting.


An experiential highlight is the netted, hammock-like balustrades. Recognising the desire to retain the views that a standard balustrade would interrupt, Liminal devised the unique solution that provides a novel opportunity for relaxing and enjoying the incredible setting.


The simple colour palette that guided the choice of fabrics respond to the coastal textures and variety of greys, oranges and blues found in the nearby granite rocks, rich coloured lichen and deep blue ocean. The absence of right angles combined with curved forms, meant that the builders’ skills were put to the test. The skill of the builders to achieve the meticulous detailing required, reminds us of what true craftmanship is.



Project Credits
Landscape Architects
Aboriginal Heritage and Archaeology
Flora and Fauna Consultant
Structural Engineer
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More