Galileo Reference Center
© ELEMENT / www.welcometoelement.com

Galileo Reference Center

de Architekten Cie. as Architects

The Galileo Reference Centre, located in Noordwijk Space Business Park, is a 1500 m2 free standing building. The centre will receive data from the Galileo satellite system. The development of a non-military Global Navigation Satellite System (GNSS) ) is a collaboration with the European GNSS Agency (GSA), the European Commission (EC) and the Dutch state (Ministery of infrastructure and Water Management).

The elongated two-storey building on the edge of the dunes contains mainly offices with support facilities and several computer rooms. The entrance lobby acts as the social heart of the building and enhance connectivity. The lobby is designed similarly to furniture and functions both as a staircase to the first floor as well as an occupiable space with green terraces and integrated facility services. It makes the entrance lobby a place to meet, start the day, and receive visitors. The functional areas are positioned along a wide corridor in a grid of 3.60 m. Along this corridor are two patio areas situated to bring greenery and wildlife of the surrounding area into the building. Galileo is designed to be both flexible and transparent, where natural light and views provide reference points.
The facade is composed of a pattern of exchangeable elements which have been designed in three versions; transparent, semi-transparent, and opaque. The system allows the building to be transparent and engaging, or closed and introverted, in the required areas. The function of the areas can easily be converted in the future by interchanging the elements types. This makes the building flexible and future-proof.

The Galileo building is unique because of its circular and sustainable design. The ambition is to create a waste-free and resilient building in which the materials used are chosen for future reuse. Partly for this reason, wood has been chosen as the primary building material. Both the main structure, first floor, and roof are made of oversized composite, prefabricated, pine elements. The benefits are threefold:

A: the lightness of the support structure allows the building to rest on sand,

B:the construction is over-dimensioned, allowing the structural columns in the corridor area to act also as wooden partition element, and

C: the modular prefabrication design yields a timely, minimal waste construction.

The building is energy conscious. A series of measurements, including the reuse of the energy generated by the heat of computer servers, concluded the building will be 35% more energy efficient than required by current building regulations.

Galileo Reference Centre

ELEMENT VISUALIZATIONS as 3D Visualizations

The Galileo Reference Centre, located in Noordwijk Space Business Park, is a 1500 m2 free standing building. The centre will receive data from the Galileo satellite system. The development of a non-military Global Navigation Satellite System (GNSS) is founded by the partnership between the European Union (EU) and the European Space Agency ESA.

The elongated two-storey building on the edge of the dunes contains mainly offices with support facilities and several computer rooms. The entrance lobby acts as the social heart of the building and enhance connectivity. The lobby is designed similarly to furniture and functions both as a staircase to the first floor as well as an occupiable space with green terraces and integrated facility services. It makes the entrance lobby a place to meet, start the day, and receive visitors. The functional areas are positioned along a wide corridor in a grid of 3.60 m. Along this corridor are two patio areas situated to bring greenery and wildlife of the surrounding area into the building. Galileo is designed to be both flexible and transparent, where natural light and views provide reference points.

The Galileo building is unique because of its circular and sustainable design. The ambition is to create a waste-free and resilient building in which the materials used are chosen for future reuse. Partly for this reason, wood has been chosen as the primary building material. Both the main structure, first floor, and roof are made of oversized composite, prefabricated, pine elements. The benefits are threefold: 1. the lightness of the support structure allows the building to rest on sand, 2. the construction is over-dimensioned, allowing the structural columns in the corridor area to act also as wooden partition element, and C. the modular prefabrication design yields a timely, minimal waste construction.

The facade is composed of a pattern of exchangeable elements which have been designed in three versions; transparent, semi-transparent, and opaque. The system allows the building to be transparent and engaging, or closed and introverted, in the required areas. The function of the areas can easily be converted in the future by interchanging the elements types. This makes the building flexible and future-proof.

The building is energy conscious. A series of measurements, including the reuse of the energy generated by the heat of computer servers, concluded the building will be 35% more energy efficient than required by current building regulations.


Visualizations: © ELEMENT VISUALIZATIONS | www.welcometoelement.com

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More