Gallery COMMON

Designer
CASE-REAL
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Art Galleries

Gallery COMMON

CASE-REAL as Designers

Interior design for the relocation of “Gallery COMMON”, an art gallery located in Harajuku, Tokyo. The client was a creative agency that operates multiple art spaces in the Harajuku area, communicating new values and cultures through the works selected from their unique perspective. This new location is on the basement floor of a steel structure that can be approached directly from an external staircase. Uncommon for a basement, the ceiling height was overwhelmingly high, and furthermore, because of the perimeter of the plot was surrounded by dry areas on all sides, differing from the above-ground floor, this basement environment was filled with soft natural light. This feature was appealing as a project space, yet as a gallery, these many glass surfaces were a hindrance to exhibitions. As a result of numerous discussions, we agreed to concentrate the in coming sunlight to one side, the largest dry area, and to recompose the rest of the openings as white walls. This made it possible to create a stable light controlled environment while assuring an ideal amount of wall space throughout the space, in addition creating a bright distinctive space that is partly integrated with the dry area. Furthermore, four beams (H-shaped steel) that crossed the existing ceiling were used as part of the exhibition system. We made original adapters to attach to the steel beams, and planned to create various exhibition scenes with large movable walls of 25cm thickness. Also, the minimal necessary functions, such as water supply, were planned in accordance with the dimensions of this movable wall, enabling the wall to be stored comfortably. The floor was made of stone with a bush hammer finished surface,  applied in a grid pattern to function as a scale to determine the position of the movable wall. In spite of the simplicity, we aimed to create a space that has both rigidity and softness by the usage of natural materials.

photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima

Team:

Client: en one tokyo Inc.

Design: Koichi Futatusmata, Yuki Onita, Ayaka Sudo(CASE-REAL)

Construction: D.BRAIN CO.,LTD.

Lighting Plan: Tatsuki Nakamura(BRANCH LIGHTING DESIGN)

Photo: Daisuke Shima

photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima

Materials Used:

Floor - Misumi stone - Stonex

photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
Caption
Product Spec Sheet

ElementBrand
Misumi Stone FlooringStonex
Product Spec Sheet
Misumi Stone Flooring
by Stonex
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More