Garnier Residence

Garnier Residence

Architect
Dupont Blouin architectes
Location
Montreal, QC, Canada | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Olivier Blouin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
LightingKreon
LightingLouis Poulsen
Plumbing fixturesDuravit
Plumbing fixturesFantini
FurnitureNormann Copenhagen

Product Spec Sheet
Lighting
Lighting
by Kreon
Lighting
Plumbing fixtures
by Duravit
Plumbing fixtures
by Fantini
Furniture

Garnier Residence

Dupont Blouin architectes as Architects

Inspired by the "mid-century modern" style, the Garnier residence located in the trendy Plateau Mont-Royal neighborhood in Montreal Qc is an atypical renovation where the beauty of the materials is at the service of singular spaces that redraw the boundaries between public and private. 

Designed for a couple and their young children, the former triplex gives pride of place to reception areas. The large living room on the top floor receives maximum light, while the bedrooms, nestled on the first floor, live in the shadow of the double garage in the backyard. The renovation of the three levels also includes the basement which is partly occupied by an independent studio dedicated to the visiting family, or for rent.

The clients desired an inspiring and warm welcome when they returned home in the evening. For a better day-to-day getaway from the daily stresses and strains of life, the communal living spaces were treated like a restaurant bar lounge. To play with these codes, the architects created a wooden stairwell, powder room, and integrated kitchen furniture. These architectural modules define the spaces while contributing to the house's hushed and somewhat secret atmosphere. 

The kitchen is traced by an elegantly curved countertop, topped by a suspended structure that follows the shape of a U. Everything related to the domestic is hidden in the built-in furniture. At night, the curtains are drawn and the space takes on the appearance of a speakeasy. By day, this festive space is bathed in natural light thanks to the skylight above the kitchen and the large bay windows overlooking the alley. 

In the central module dressed in walnut are the staircase and a small powder room hidden behind a door carved in the same wood. Here, the smoked glass, copper faucets, Italian pedestal washbasin, and terracotta ceramics reminiscent of upholstered leather create a discreet chic. A second skylight overhangs the stairwell and creates a vertical light axis in the residence. On one of the sides, a textured glass opening lets the light through, but obscures the view, contributing to the slightly intriguing character of the place. When the sun's rays pierce the material, rays of light are projected onto the floor.

The Garnier residence is accessible through six entrances, including three vestibules. The owners wanted to keep a multitude of accesses on the three levels in order to have official entrances for guests and more private ones for their children, but also for parents whose bedroom opens onto an interior courtyard. This maze creates a certain complexity in the program and contributes to the singular treatment of this project.

The colorful terrazzo slab that adorns all the floors brings a joyful and playful character to the space. The different shades of stone that make it up contributed to the construction of the color palette and the arrangement of the different materials to magnify each element, from the copper baseboards to the walnut walls. In the master bedroom bathroom, the Verde Saint-Denis marble countertop, emerald green sinks, and warm natural felt walls also harmonize with the terrazzo.

Throughout this creation, materiality inspired the project. As much through the color of the materials as their format. Thus, the wall panels create a grid that accompanies the wall bookcase and gives rhythm to the modules integrated into the space. As in all of the firm's creations, particular attention was paid to the alignments.

With the Garnier residence, Dupont and Blouin create chic and masterful interiors inviting to both festivities and comfort, in a hushed and luxurious universe.

Read story in PortuguêsDeutschItalianoEspañol and Français

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More