Gemeindehaus und Christuskirche

Gemeindehaus und Christuskirche

Architect
VON M
Location
Kehl, Germany | View Map
Project Year
2018
Category
Churches
Zooey Braun
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lights ChurchMawa Design
Mineral-insulated bricks - PorotonWienerberger
Poroton
House paint KEIM
Timber ceiling Parish Center - Kerto-QMetsä Wood
Chairs Church - MassivholzstuhlStoelcker

Product Spec Sheet
Mineral-insulated bricks - Poroton
Poroton by Wienerberger
House paint
by KEIM
Timber ceiling Parish Center - Kerto-Q
Chairs Church - Massivholzstuhl

Parish Center and Christchurch

VON M as Architects

The oldest church in Kehl, the classicist Christuskirche, should be extended to a multi-functional parish centre through refurbishment  and the construction of a new parish hall.

 

The master plan targets a rearrangement of the former village square in Kehl, the strengthening  of the church in its presence in the urban space and as an element of identity. By the revitalization of the churches west entrance a central square of the parish is established with access to both parts of the building. Thereby a coherent space continuum is generated that connects the new and the old as well as the interior and the exterior.

 

The architecture of the community centre is determined by a consistent, clear geometric order, precise details, the use of light and a pure and comprehensible use of materials.The new building was bricked with mineral-insulated vertically perforated bricks. Some of the stones were only partially slimed with lime, while others were scraped with filler. The interplay of the bricks, their final treatment and the changing light situations in the house thus results in a lively interplay of differently structured surfaces.

 

The restoration of the old substance of the church was aimed at reconstructing the original shape and chromaticity of the classicist church in order to restore the building to its original quality and identity. Flexible seating, the implementation of principles as mobile "pieces of furniture"and the use of a mobile wall, which can be moved and opened along the longitudinal axis of the church,guarantee maximum flexibility of the church space. All fixtures were consistently kept in natural oak and thus create a subtle contrast to the existing building, which was returned to its light, monochrome colouring.

 

Material Used :

1. Metsä Wood - Timber ceiling Parish Center - Kerto-Q

2. Wienerberger - mineral - insulated bricks - Poroton

3. Keim - House paint

4. Mawa Design - Lights Church

5. Stoelker - Chairs Church - Massivholzstuhl

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More