Geo- and Environmental Centre (GUZ)
Brigida Gonzalez

Geo- and Environmental Centre (GUZ) in Tübingen - A building for people, dedicated to earth

KAAN Architecten as Architects

KAAN Architecten is proud to present the Geo- and Environmental Centre (GUZ), their first project built in Germany. As the winning entry of an international competition, the building is a state of the art facility for interdisciplinary research into solutions for environmental problems, particularly water, soil and the atmosphere. With its prominent location, the building complements the campus' urban layout and underlines the Centre's scientific importance.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

The Morgenstelle Campus belongs to the Eberhard Karls University, located on a hill overseeing the valley and the city of Tübingen. Initially designed in the 1960s, the Campus will be extended by constructing four new buildings around a central square, according to the urban concept by Harris + Kurrle Architekten. Geo- and Environmental Centre is a part of this planned southward expansion bringing together the previously scattered departments of Earth Sciences Faculty and the Institute for Groundwater. The combined facility aims to stimulate exchange between individual departments in the building and other natural science faculties located in the area. 

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

Partially recessed into the site's slope, the building is a low elongated structure spreading over six floors. Within its 100 by 50 m footprint, it encloses two courtyards laid out on different levels to cope with the inclined topography of the site. The southern side of the building opens towards the city of Tübingen, forming the face of Morgenstelle Campus, while the northern facade creates a clear spatial boundary of the campus square and marks the main entrance of the building.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

Geo- and Environmental Centre combines public teaching and study areas with specialised research and workspaces. Conveniently located communal facilities like the auditorium and seminar rooms in the north are easily reached from the campus square. Meanwhile, the labs and workshops face east, with offices lining the west and south. Direct sightlines from the square through the open northern façade pull the visitors into a sizeable double-height reception hall.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

The continuation of the same robust materials reinforces the connection with the surroundings, contrasted by the warmth of the dark walnut detailing. As the building's hub for meeting and interaction, the entrance hall is peppered with student workspaces providing views to the teaching areas through glazed interior walls. A free-standing sculptural staircase linking the upper and lower levels brings the views upwards, where open galleries provide routes deeper into the building. 

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

The hall's hidden feature is the precarious kunst am bau by local artist Martin Bruno Schmid who challenges the building's statics by splitting the supporting pillars lengthways. A vertical slit through the seven and a half meter high columns reveals their interior, challenging the limits of the structure’s load-bearing capacity.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

Guided by demands for efficiency of the layout and future flexibility, the laboratories and workshops are accommodated in two compact blocks in the eastern section of the building. They are distributed across all six levels based on the principle 'from coarse to fine', starting with the workshops for rock preparation on the lowest level and the cleanrooms at the top.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

Seen from afar, the building is like a block of stone with deep ridges that expose a glazed volume. Upon closer inspection, the facade reveals to be wrapped in horizontal rings matching the character of existing campus buildings. 
Measuring 2 metres in height and depth, the seemingly solid bands are actually hollow structures clad in prefabricated concrete elements and gratings, enabling access to ventilation and maintenance.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

The bands also provide sun shading and light control, rendering external sun blinds superfluous. Specialised activities of the Centre are therefore on display more clearly, making a visible mark on the Campus especially when the building lights up at night. The long uninterrupted views are made possible because the façade bands are held up by shear walls detached from the continuous mullion-free glass. These concrete fins serve as external load-bearing supports, allowing interior layout flexibility.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

The offices and meeting rooms linked via internal corridors line the north, west and south façades, enclosing the two inner patios. With highly detailed stone-clad facades and neat rows of windows, the character of the courtyards is evocative of Tübingen's historic centre where the old offices were previously located. In this way, a familiar domestic environment for the inner offices compensates for the landscape view available to the ones on the outer façades. 

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

A perpendicular axis between the courtyards connects the laboratory blocks to the offices and houses all the functional areas needed for day-to-day operation. Located at the heart of the building, it forms a space for GUZ staff to socialise and an essential spatial orientation point between the patios. The surrounding grassy slopes are visible through a secluded and intimate southern courtyard, while the northern one looks out over the entrance hall towards the campus square and links with the open public spaces.

photo_credit Brigida Gonzalez
Brigida Gonzalez

"Although dedicated to earth, it is a building for people based on easy access, visibility and communication," concludes Prof. Dikkie Scipio, co-founder of KAAN Architecten. 

Project Credits
Landscape architect (campus)
Building physics engineer
Interior designer
Interior designer
Safety and occupational health coordinator
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More