Gibraltar University
David Frutos Ruiz
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersQ-railing
ManufacturersRoca
FenoliticTrespa
Aluminium JoineryTechnal
ManufacturersDynamobel
VinylicGeflor

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Roca
Fenolitic
by Trespa
Aluminium Joinery
by Technal
Manufacturers
Vinylic
by Geflor

Gibraltar University

Ayaltointegral S.L. as Architects

Since the first time we visited the barracks located at Europa point we take account of the great possibilities of this project, or his location (N-S orientation and impressive sea views) as well as for the buildings intrinsic value as cultural heritage (antiquity, materials, and interior brick vaults). Firstly we focus our intervention on pulling down all the structures added on different moments for the uses placed during the complex´s life. After trying, unsuccessfully, to locate all the large programme of necessities in the existing buildings when we realize that we need to build two new buildings. By this time we made the decision of arrange and promote this “in between spaces”, as a goal for the project. The Courtyard We have previously decided to refurbish the existing buildings for the Academic Staff Offices (because of its north light and a certain independence from the Common Teaching Facilities) when we decide to develop some new volumes to complete the necessities program. This new buildings give us the chance of restore the original trace. This new enclosure appears like a sort of “cloister” with a new private garden. The Atrium In order to organise the program´s circulations we took advantage of two axis, North-South and East-West. The first one sets a circulation from the north entrance, courtyard, and goes across the main building to the barracks. We change vertical communications (stairs and lift) to this point. The west-east axis (parallel to the main building façade) defines the two new entrances to the university. Were this two axis cross each other is our new central point for the university. For this reason we make the decision of relocate in this place all the representative areas (Main reception, Learning Café, Main Hall...etc) to promote social interaction and a natural exchange of knowledge and experiences between academic staff, students and visitors. From our point of view this should be the aim of the university and the project´s principal consideration. This space needs to link all the activities and take advantage of the important slope (from the principal building to the barracks) to develop a double height atrium. We cover up this space with thermic glaze and a white steel frames (equipped with brisoleis) to create an Impluvium of changing natural light. This social interaction areas are kept more formal on the ground level, and more informal on the basement level (closer to the university´s refectory). Even though both areas share this central atrium. Main Building We tried to keep its character of the XVIII century main building placing all the representative areas, like Managing Unit, Library, Study Areas and Main Hall (in the N-S axis) in it. Barracks We decide to use this interesting rooms to set in them all shared needs for both qualifications, like Common Teaching Facilities, Offices for Support Staff, Toilets, and Staff room...etc. We set all classroom in a central place whereas all the complementary uses are moved to the ends.


New Buildings We build two prismatic volumes, each side of the atrium, to locate the Faculty of Health studies and the Faculty of Hospitality. This blind boxes look for zenithlightning by sky lights on the ground level, and look like there are support by metal profiles on the basement level. We tried to make change the façade with the purpose of create a new user´s sphere in each level. Restaurant With an independent entrance close to the main access, we locate the restaurant on top of the current barracks. We have tried to generate a clear and open space only, produced with glaze steel frames and shadows. Barely defined by a light roof we tried to take advantage of the exceptional views of Africa on top of Europe point.

University of Gibraltar

Tromilux as Lighting

The University of Gibraltar lighting project was a very interesting one for our company. We feel truly privileged to be a part of such a prestigious project.


Our goal was to create practical and functional lighting elements that stood out while emphasizing the natural characteristics of the iconic structure. Though never imposing too much or ofuscating the true focus: the rich architectural basis of the building.


Our lighting, composed mainly by continuous lines, creates a geometric sensation of the space and a sense of continuity and fluidity, which allows us to elongate an already very generous space. The constant mixture of natural rock and metal creates a welcoming atmosphere that perfectly embraces the rustic and the modern, for a more complete overall design and a more organic feel.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More