Glasshouse Salon

Glasshouse Salon

Architect
Tim Rundle Studio
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2021
Category
Shops

Wellness Centres
Genevieve Lutkin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantResident
Bloom
Cutting Chairs Fredericia Furniture
Pato
SofaMassproductions
Dandy
Interior lightingMENU A/S
TR Bulb
Waiting chairs Morgan Furniture
Rakino
Porcelain TilesRAK CERAMICS
Ceppo di Gre

Product Spec Sheet
Pendant
Bloom by Resident
Cutting Chairs
Sofa
Dandy by Massproductions
Interior lighting
TR Bulb by MENU A/S
Waiting chairs
Rakino by Morgan Furniture
Porcelain Tiles
Ceppo di Gre by RAK CERAMICS

Glasshouse Salon

Tim Rundle Studio as Interior Design

London based Tim Rundle Studio has designed the new East London premises for Glasshouse salon, utilising a carefully selected palette of materials and furniture to reflect the brands sustainable and ethical approach to beauty and wellness. Glasshouse Salon are pioneers of organic hair colour and modern cuts and have recently expanded the existing retail aspect to their business, promoting products across the self care spectrum that adhere to this approach. The salons founder sought to create a new space that would reflect this ethos, both aesthetically and ethically while eschewing tired eco-cliches. Alongside 12 styling stations and 5 hair washing units, the interior also had to accommodate a growing retail business and provision for a future therapy room. Flexibility for hosting events, workshops and organic hair product training sessions was also key to the brief.

photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin

The project began prior to the Covid-19 pandemic, but was developed and built during the height of it, requiring reconfiguration part way through the design process to allow for social distancing and covid-safe customer service while maintaining a functional working capacity. Dividers that reference Japanese shoji screens were adopted in the styling area, albeit swapping out the delicate traditional paper for a durable and wipeable polymer. Finding a distinct lack of well designed products with decent sustainability credentials in the salon furniture market, the designers selected to create an almost entirely bespoke furniture package. Furniture items that didn’t make sense to custom make were sourced from brands that produce within Europe and the UK.

photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin

The cutting station table surfaces are cut from panels made out of recycled plastic reclaimed from appliances and have an almost sandstone-like cream colour and uneven texture to it. To minimise waste as much as possible the offcuts from these parts were used to create occasional tables for the waiting area. The styling station chairs, which have been sourced from Danish furniture brand Fredericia, have shells made from 100% recycled and recyclable polypropylene. The walls of the space have been finished with a subtly rough dolomite plaster from Danish brand St Leo. This was chosen for its natural texture and the fact that it has been awarded the Nordic Swan ecolabel, one of the highest sustainability certifications available.

photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin

Curtains in a pale warm grey have been used to divide the space and improve the acoustics while allowing for the main retail area to be quickly and easily configured for events, such as workshops, product launches and wellness classes. A feature of the space is the colour lab, where colourists create the recipes for the organic hair colouring system used by the salon. While the hair colouring products are all natural and kind to hair and skin, they are incredibly effective and long lasting. This meant that ease of durability and stain resistance was a top priority. As such the entire unit was built in stainless steel, in the style of a commercial kitchen system, though pared back and carefully detailed as it forms a visible part of the salon space.

photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin

An abundance of greenery, which became a signature of the original salon site, has been used to lend a softness to the space and also to create privacy screening from a busy main road, without completely shutting the space off from the outside world. The references to natural spaces are further hinted at through the use of floor tiles with a stone like finish, while accommodating the rigorous low maintenance and durability requirements of a business dealing with permanent colour. To deliver the project we collaborated with Studio Hako, a turn key construction company that offers fully comprehensive service, with expertise in high end and specialist finishes and materials for modern commercial and residential projects.

photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin

“We wanted to create a space that, in contrast to the busy Hackney main road outside, felt like an oasis of calm, with surfaces that called to mind natural spaces - clay like walls, stone like floors and predominantly timber furniture.”

photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin
photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin
photo_credit Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin
Genevieve Lutkin

Material Used :
Flooring: Ceppo Di Grè Porcelain Tiles, RAK Ceramic 
Wall Surfaces: St Leo Dolimite plaster

Interior lighting: 
4 Globe Linear Chandelier – TR Suspension by MENU
Waiting Area Pendant - Bloom Large by Resident
Track Lighting Supplied by New Living Electrical

Interior furniture:  
Cutting Chairs – Pato by Fredericia (modified)
Sofa – Dandy by Massproductions 
Waiting chairs – Rakino by Morgan
Joinery Package by manufaction

Read story in PortuguêsItalianoEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Interior Design
Photographers
Construction main contractor
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More