Goreshwar Mahadev Moran River Front

Goreshwar Mahadev Moran River Front

Architect
impasto building workshop
Location
MDR43, Dibrachhota, Rajasthan, India | View Map
Project Year
2019
Category
Rural

Cultural Centres

Temples

People's Place - Goreshwar Mahadev Temple Precinct & Moran River Front

impasto building workshop as Architects

The brief for this project largely emerges from the historical and socio-cultural context of the Vagad region in southern Rajasthan. Goreshwar Mahadev (Shiva temple), a temple precinct on the banks of Moran river, has been one of the major centers of faith for the locals. The main Shiva temple dates back to the 12th century. A unique characteristic of this precinct is the ‘Shivling’ situated on the Moran river bed, 6.5 meters below the road level. Today on Mondays, more than 2000 devotees from the surrounding villages come to the river bed to offer prayers.

 

The need for the project was raised with a concern to bring the devotees safely to the river bed. The design revolves around basic ideas of creating an experiential journey from the upper level to the river bed, with pause points to encourage social and environmental interactions. The space provides a continuity between the past and present, with the use of local materials and traditional ideas of building and design. 

 

The process of construction begins with cleaning and silting of the river. It is found that the Shivling sat on a huge river bed rock which must not be damaged to maintain the authenticity and integrity of the Shivling.

 

A concrete base slab constructed around the Shivling, is made heavy, acting as a foundation to sustain the frequent flooding of the river. A semi-circular, wide platform is built over a 9” thick, low height, concrete protection wall, allowing the devotees to walk and perform the rites safely while having an unobstructed view of the river. The construction of a submersible causeway at the lower level, and holes at the bottom of the protection wall, help maintain the natural flow of the river, respecting the ecology inside the river. 

 

The transition from the land to water is covered with steps, which is an important part of Indian traditional architecture, as seen in the step wells of Rajasthan and Gujarat or on the ghats of Banaras. The interaction between people and the water due to the changing water levels gives numerous opportunities of creating various pause points on the steps through platforms and ‘otlas’ round trees or creating patterns in steps that become activity generators. 

 

The socio-cultural strategy for the project was the involvement of traditional craftsmen and techniques which helped resolve fundamental issues of cost (funding from the Goreshwar Vikas Trust), material procurement and project duration, and also brought in a sense of belonging among the locals. The design is an attempt at making a “place'' or a “space” that is inclusive and respects the history as well as aspirations of the end users. (Text-Pankti Pandya)

Design Team: Manohar Ji Suthar, Jerome Justin, Ankush Gupta, Raasul Rajeev, kanishka Suthar

 

Project Engineer:  Manohar Ji Suthar

 

Project Supervisor:  Devsankar Ji Suthar

 

Construction Team: Rupabhai, Ishwarbhai, Pratik Suthar, Mukeshbhai, Lalji Kaka

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More