GOTA DAM RESIDENCE

GOTA DAM RESIDENCE

Architect
Studio Seilern Architects
Location
East Africa | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Angela Geddes

GOTA DAM RESIDENCE

Studio Seilern Architects as Architects

Sforza Seilern Architects, an artistic collaboration between Studio Seilern Architects and Muzia Sforza, completed their first African project: a house on a rock. The 1,500sqm building is situated atop a granite rock overlooking a large man-made dam, or reservoir for the extensive surrounding farmland. The area is breath-taking and deserved a piece of architecture that is equally awe-inspiring.

 

The house consists of three basic elements: two granite blocks that enclose the bedrooms and support spaces, an oversized timber platform and cantilevering roof that frame the panoramic views and create shaded living spaces, and two glass boxes that enclose the winter living areas, emphasising the feeling of living within natural granite. A small horizon pool at the lower level visually integrates the dam reservoir with the lower levels of the house.

 

All elements are orientated to create physical adjacencies and visual privacy. The house sits on levels ranging between 112 and 116 metres above sea level on the edge of a cliff. There is another 50 metre drop to the reservoir.

 

Throughout the project, the team had to deal with issues of hyper-inflation and lack of available material. All materials were sourced locally, except for specialist items such as the glass and the roof waterproofing. The granite used to clad the two anchor blocks were the ‘crusts’ cut-off that came from the granite excavation. The dynamite drill holes are still apparent and tie the building to the area of excavation. Using the granite from the site also insured that the building blended harmoniously with its surroundings. 

 

Garage: Inspired by the rich local culture of basket weaving, a garage cover was devised using different sized rebars and weaved to form a sun-shading canopy over cars. This canopy is supported by simple I-beams on one side and anchored to a large existing boulder on the other side. Climbing flowering creepers are envisioned to cover the whole canopy, softening greening the steel weave.

 

A Recording Studio: The client, a musician, required a place to retire and compose/record her music. Strategically placed windows, creating corners and band cuts into the granite cube offer dramatic views of the cliff and the jungle below.


Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More