Gotha Cosmetics new headquarter

Gotha Cosmetics new headquarter

Architect
iarchitects
Location
Bergamo (Italy)
Project Year
2018
Category
Offices

Factories

Laboratories
Stories By
iarchitects

L&L Luce&Light
Claudia Calegari
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Lighting fixturesL&L Luce&Light
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersFoscarini
ManufacturersArtemide
ManufacturersCassina Custom Interiors
ManufacturersHerman Miller

Product Spec Sheet
Lighting fixtures
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Gotha cosmetics new headquarter

iarchitects as Architects

Gotha Cosmetic srl has entrusted iarchitects (Davide Cumini, Pietro Perego, Francesco D'Asero) with the renovation and expansion of its headquarters.

The project has developed from the customer's need to have new spaces suitable following the brand renewal and focused on expanding the offices area, upgrading the manifacturing area and creating a new entrance and representative spaces.

The pre-existing building consisted of a simple parallelepiped connected to an industrial warehouse.

"The design effort was the inclusion of a representative building in a strongly connoted industrial fabric, distinguishing the volume dedicated to visitors from the operative body" explains Pietro Perego, partner of iarchitects and project leader.

A new volume has been created, which becomes the new iconic entrance.

The ground floor is a large double-height room which gives access to a series of spaces dedicated to reception and meetings for employees and representatives; at the first level in the jutting part we find meeting rooms, a small exhibition space for products and a terrace for events and special occasions.

The black lacquered counter behind which stands the logo of the cosmetic company, dialogues in a game of contrasts with the wholly white environment, while a large spiral staircase with sinuous shapes becomes the main feature of the space.

One of the completely glazed exterior walls allows the light to flood the space. Suspended ceiling light modules and LED strips provide artificial lighting.

The already existing volume containing offices, has been added a level in anticipation of a future expansion. The ground floor inside has been completely renovated following a new layout.

Around the iron staircase the offices of different width, with fully glazed walls are disposed. They feature interiors marked by the utmost sobriety, with resin or Venetian veneer for the floors, glossy black surfaces and walls covered with light colored fabric.

Compared to the external area, the project has interpreted the square and the green areas as places of extension of the company designed for events. Next to the main entrance in the space between the new volume and the production area we find a courtyard with trees in large basins to be arranged according to needs.

The character of the project is defined and synthesized by the fabric covering of the bioclimatic textile façade that delineates volumetric continuity between the offices and the manufacturing area ,and plays with changing chromaticity, accentuating the strongly iconic character of the new projecting volume.

"The manufacturing area is completely modified thanks to the introduction of new technical and distribution solutions, so as to allow the increase in production and an improvement in the quality of work, as requested by the customer" - explains architect Perego. " the building respects the highest energy-environmental standards thanks to an external polystyrene coat and to the fabric covering of the façade that protects the building from excessive radiation from the sun's rays and at the same time from the cold, and to the adoption of a high efficiency thermal plant "-

The attention to quality and comfort of the interior spaces, has merged into the adoption of windows that use latest generation sun protection systems and low emission and low energy LED lights to natural light integrations.

For the manufacturing area a counter-wall system with insulation together with low-consumption LED lights improves energy performance



"Creating a synergy between the new image of the brand Gotha and the fashion world, this was the inspiring line. As Gotha develops products from its clients' ideas, we have modeled this building on the basis of the desires emerged during our discussions. The idea of a dialogue of transparencies and colors leds to the creation of a work which brings together creativity and production "Pietro Perego.


Read story in Italiano

L&L Luce&Light lights the new facade of Gotha Cosmetics’ company headquarters – an iarchitects project

L&L Luce&Light as Lighting fixtures

As part of its project to renovate and extend the headquarters of the cosmetics manufacturer Gotha Cosmetics in Bergamo, the iarchitects architectural practice has chosen lighting fixtures from L&L Luce&Light to light the new facade and some of the outdoor areas.


The project arose from the need to create new spaces to accommodate the company’s current expansion, and focussed on expanding the office area, redeveloping the production area, and creating a new entrance and showrooms.

“Our work on the design led us to include a showroom building in this highly industrial setting, to set the visitor areas apart from the operational zones,” says the architect Pietro Perego, partner at iarchitects and project manager for this undertaking.


The new structure, which is connected to the office area, houses the customer-facing areas and becomes the company's new iconic entrance, a striking landmark that stands out in the flat industrial landscape that surrounds it. The imposing yet ethereal “cube”, raised up from the ground, brightens its surroundings with a playful chromaticism provided by the RGB light. The effect calls to mind the luxurious elegance of the company’s cosmetics packaging. To highlight this, and to supply the colour variations, the Neva 5.2 // RGB linear profile from L&L Luce&Light was used with 22°x42° elliptical optics. These fixtures illuminate the cladding fabric that covers the entire facade and help to create continuity between the offices and the production areas.


The perimeter of the structure is lit with NEVA 2.2 profiles using white light.


Finally, L&L Luce&Light fixtures, in the shape of FLORI 1.0 projectors, were also used to light the outdoor areas: the space in front of the distinctive new entrance, and the terrace. 

Read story in Français and Italiano

Project Credits
Lighting fixtures
Architects
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More