Granholmen

Granholmen

Architect
Bornstein Lyckefors Arkitekter
Location
Kallaxön, Luleå, Sweden | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Carl Axel Bejre

Granholmen

Bornstein Lyckefors Arkitekter as Architects

On Kallaxön in the very north of Sweden outside Luleå lies house Granholmen a small light green wooden summer cottage.

 

The area surrounding the house is characterized by an intense greenery with conifers covering the island's inner parts and deciduous trees at the waters edge. There is no distinctive tradition of the classic Swedish red houses in this part of the archipelago.

 

Instead the building, which is located just by the water, is painted with green calcimine to tie it to the immediate surroundings. It is a pale light green tone that is chosen to shine with the erected copper-green ceiling. Together they form a solid whole that becomes one with all the green shades on the tree-covered headland.

 

The house is built for a family who lives there in the summer, as much inside as on the outside during the long days of the Swedish summer. The construction is made of wood with a simple open plan solution. A series of glass doors border the long side to the west and a large floor-high window partition to the mainland in the north. Kitchen, living room, dining area and place-built furniture coexist in the main space of the house. A toilet and shower can be accessed from the outside. A loft ladder leads to the attic with an open loft and a more closed bedroom. The entire interior is dressed with massive untreated pine.

 

The choice of calcimine was a conscious choice. The family wanted a color that could easily be improved without major preliminary work. In the north of Sweden inner archipelago there is a climate that goes hard with all sorts of facades and summer is often spent on scraper work. The sludge turns out to be excellent in such an environment as the facade is allowed to breathe and live with the climate.

 

The big challenge of finding the right color was instead of getting the right shade of green that could match ceiling, details and the island's greenery.

 

Material Used :

1. Green calcimine

2. Copper-green ceiling

3. The construction is made of wood

4. Glass doors

5. The entire interior is dressed with massive untreated pine

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More