Granny Pad

Granny Pad

Architect
Best Practice Architecture
Location
Seattle, WA, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ed Sozinho

Granny Pad

Best Practice Architecture as Architects

Granny Pad: Multigenerational Urban Living at Its Finest


Across the country, many families are struggling with the same difficult question: How can you best support aging family members when you live in a city with minimal housing options? Best Practice Architecture has offered a brilliant solution to issues around multigenerational living and urban density with their latest Seattle project.


The firm was hired by a Seattle homeowner to create Granny Pad: A spacious living quarters converted from a backyard garage. The residential addition was built to give the aging family member a safe and well-designed home, bring childcare to the growing family, and to maintain privacy for everyone involved.


Located just north of Seattle’s University District, Granny Pad is a 571 square foot detached dwelling transformed from an existing garage into a lofty, open living space. The project began when the client couldn’t find appropriate housing for “Granny” in their neighborhood. With a growing family, they didn’t have enough space in their house to accommodate her needs and maintain the privacy everyone in the family wanted. And with a shortage of affordable housing in Seattle, the option of moving to a larger house in the city was out of reach.


That’s when Best Practice stepped in. The firm saw converting the client’s existing garage (previously used as storage) as the perfect solution. Design considerations included looking at the project on both a short-term and long-term timeline. First, Best Practice needed to address the immediate needs of the client. They also considered future uses of the space as a possible rental unit, studio, office or other income generating project for the family. And they needed to do all of that using just 571 square feet.


To accommodate the decreased mobility associated with aging, the living area needed to be one level. Rather than make several small rooms, the team opted to create open, central spaces that can be easily adapted to changing mobility issues. Carefully placed windows and skylights provide lots of daylight. Rafters were left exposed in the ceiling. The existing garage door was removed, and the old structure became the entry, kitchen and sitting room. A short walk through the entryway reveals the bedroom, closet with laundry and bathroom. A lofted space above the bathroom (accessed by a ladder) will be used as storage for the time being, but can easily be transformed into an office or sleeping loft in the future. All of these details come together to create a soaring, open feeling that makes the relatively small footprint of Granny Pad feel much larger.


Behind the structure sits a private back deck which connects to the loft space. The yard itself had a natural 6 foot elevation change when Best Practice began the project, which inspired the firm to build Granny Pan into the hill itself. And the bunkering made the loft an easy—and natural—addition.


With unique and forward-thinking design, Best Practice was able to provide their client with the perfect solution for their current housing needs and a world of possibilities for their future.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More