Gray Niva Pool House

Gray Niva Pool House

Architect
GAuthier Architects
Location
Accord, New York, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Swimming Pools

Private Houses
Naho Kubota
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Low Profile glass, Curb Mount & SkylightsWasco
LOW PROFILE SYSTEM GLASS
SKYMAX LARGE SPAN GLASS UNITS
Porcelain Mosaic TilesBeltile
Hexagon Porcelain Mosaic
SIPS & Corrugated Galvanized MetalCorrugated Metals
Lighting FixturesElliptipar
Steel Bi-fold DoorsSchweiss Bi-Fold Doors

Product Spec Sheet
Low Profile glass, Curb Mount & Skylights
SKYMAX LARGE SPAN GLASS UNITS, LOW PROFILE SYSTEM GLASS by Wasco
Porcelain Mosaic Tiles
Hexagon Porcelain Mosaic by Beltile
SIPS & Corrugated Galvanized Metal
Lighting Fixtures
Steel Bi-fold Doors

Gray Niva Pool House

GAuthier Architects as Architects

The Gray Niva Pool House is a year-round play, swim, exercise, and recreational sanctuary built in Accord, NY. While technically a natatorium (a structure built around – not adjacent to – a pool), Gray Niva really functions as both an indoor and outdoor pool.

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

The pool and surrounding space feel inviting winter or summer and are used throughout the year. Gracious openings, in the form of two large elliptical skylights and a south-facing, wall-sized glass door, bring the sky and earth in, integrating the interior space holistically with the landscape. In the colder months, the pool and deck are enclosed and enjoy light via the skylights and glass wall. In the warmer months, the south wall opens and extends the deck outside to create an indoor/outdoor solarium.

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

In addition to the south deck, there is an east-facing terrace with a teak covered wall, bench seating, and a steel wood-burning grill. The directionally angled roof provides shade throughout the day and expands the view outwards and over the aerated pond on the property. Additionally, there is a bathroom and changing area, double interior showers, a bar space, and an equipment room for the controls and pool toys. 

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

The natatorium was designed and built with dedication to green design and maintenance. The base of this are a geothermal hydronic system and a reclaiming hydronic dehumidifying system that both heat and cool the space and the pool itself. Other details help maintain a small footprint: the openings and roof are specifically oriented to utilize the seasonal angles of the sun and take advantage of or minimize light and heat; airflow is maximized through strategic cross ventilation; and the super-insulated walls and roof ensure optimal temperature retention. 

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

Team:

Architects: GAuthier Architects

Project team: Mel Agosto, Randy Armas, Michael Hoehn, Christopher Tomasetti,

Ziyue Wang;

Consulting Engineer: Cristobal Correa, Buro Happold; Landscape Architect: Denise

Hoffman-Brandt, HBPL; Lighting Consultant: Mark Kubicki; Construction Manager:

John Gates; Geothermal: Geothermal Energy Options; Steel bifold doors: Schweiss

Doors

Photographer: Naho Kubota

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

Materials Used:

Facade cladding: MGO structurally insulated panels (SIPS), Build Green SIPS; Teak

veneer; Marine grade plywood; Bluestone; Glazing

Flooring: Bluestone, local quarry; Raw porcelain hexagonal tiles, Beltile

Doors: Steel bifold doors, Schweiss Doors; Custom steel doors, Millennium Steel

Windows: Custom steel windows, Millennium Steel; Low profile glass, curb mount,

Solarban skylights, Wasco

Roofing: SIPS and corrugated galvanized metal, Corrugated Metals

Interior lighting: Natatorium fixtures, Elliptipar Lighting

Project Credits
Consulting Engineers
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More