Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior and exterior lightsiGuzzini
Interior lightsArtemide
Floors and wallsFlorim Ceramiche
False ceilingsFantoni
Decorative paintsAirlite
SanitaryCeramica Cielo

Product Spec Sheet
Interior lights
Floors and walls
False ceilings
by Fantoni
Decorative paints
by Airlite
Sanitary

Green Pea inaugurates in Turin

ACC Naturale Architettura as Architects

An architecture in which sustainable materials, greenery and natural light are the protagonists. A manifesto built as an experience of the possibilities and beauty of new technologies of conscious building and of the values ​​represented by a vision of respect for the environment and the human being.

 

A new building to shape a new vision
ACC Natural Architecture Cristiana Catino and Negozio Blu Architetti (Ambrosini, Gatti, Grometto), former designers of the first Eataly, conceived a symbolic architecture to give shape to the strategic vision of Green Pea: a highly sustainable building, a manifesto built with new technologies and natural materials to convey, through architecture, the idea of ​​respect for the environment and harmony with nature. Commissioned by Eataly Real Estate, Green Pea is the final step in the redevelopment of the former Carpano Lingotto industrial area, a pivotal project in the regeneration process going on in the southern area of ​​Turin.

 

Resilience, eco-sustainability and materials recovery
Green Pea represents a new format of urban architecture in balance between architecture and environment, sustainability and beauty, quality and functionality. Defined by a plot of natural materials and permeated with light and green, it is a resilient and eco-sustainable building in every detail.

The organic volume, with a particular multifaceted shape, is spread over five floors for a height of 25 m in continuity with the existing building line and extending the façade of Eataly. The North-South orientation and the flared shape of the top floor are designed to adapt to climatic and environmental conditions so ensuring the best distribution of solar radiation.

The external envelope consists of a double level of surfaces. An external shell of wooden sunshade slats, supported by a steel rib, forms a technical "treillage" acting as a filter between inside and outside allowing the building to breathe, open up to the city and protect itself from the sun. The slats, heat-treated for external use and stiffened by a metal core, were made with fir wood recovered from the forests of the Trentino Val di Fiemme and Bellunese, destroyed by the October 2018 storm and traditionally used for the soundboards of musical instruments.

The internal shell, on the other hand, made up of an infill of KVH solid wood sandwich panels, insulated with wood fiber and covered by sheet metal, is marked by large cuts in the glass surfaces flooding the interior spaces with natural light. The fronts of the building define a sequence of paved and garden pedestrian spaces.

The load-bearing structure is made of steel, a 100% recyclable material, and is entirely dry assembled by bolts, so as to be easily dismantled and removed, allowing in the long term the extension of the building life cycle: a mesh of main (HEA 1000) and secondary (IPE400) beams resting on supporting tubular pillars, reduced to a minimum to allow greater freedom in the design and management of spaces. The system resulting is then light, but at the same time highly resistant. The construction site was organized in vertical sections, from the ground to the last level, optimizing times.

 

Green primary material for architecture
Greenery is inserted through the organic texture of the wooden façades, becoming part of the architecture. Green, not used in a mimetic way, grows in the terraces where tall trees are planted in large tanks. The building thus appears as a natural organism that vibrates according to light and to the plants growth. The vegetation was selected to be suitable for the climate and microclimate of the different façades, favoring native plants and Italian flora.

Different natural environments start from the base of the building and meet in the large equipped garden roof, characterized by a bioclimatic greenhouse, that becomes the "fifth façade" of Green Pea.

In this part of the city, heavily industrialized during the twentieth century, green returns to play a central role and to be read in the urban fabric.

A match of plants and hardscape creates the pedestrian square at the foot of the building, an agora of life.

 

The interiors: natural light and traditional materials
In the interiors, a simple and clear concept involves all the senses and allows a complete experience, immersed in the identity of the Green Pea brand and its values ​​of respect and conscious consumption.

The layout of the various floors creates flexible spaces, immediately identifiable paths and relationship with the external greenery and widely welcomes natural light. The interiors feature traditional materials such as natural lime and wood combined with luxury materials such as leather and velvets. The parquet is made with wood already felled for natural causes and then picked up along the river beds of the Val Varaita.

The painting material neutralizes pollutants, prevents growth of mold and microbes and eliminates germs.

 

Geothermal, photovoltaic, wind and solar energy: renewable sources for a lower carbon footprint
From the plant engineering point of view, Green Pea offers a broad panorama of the different ways of producing energy through renewable sources: geothermal wells, photovoltaic panels, solar panels, mini wind turbines, smart flowers, up to piezoelectric floors capturing kinetic energy generated by the passage of users. The plants are intentionally left visible to recall the industrial origins of the site. The combination of these active and passive environmental strategies, aimed at achieving maximum energy efficiency and reducing CO2 emissions, has made it possible to obtain a score of the Italian Itaca Protocol of 3.5 and create a NZEB (Nearly Zero Energy Building) in class A3.

 

Material Used :
1. Novara company: general company
2. Officine Costruzioni Metalmeccaniche Lombarde: metal carpentry
3. Rosso Officine: climate / aeraulic system
4. Ghemar: water / fire prevention system
5. Geonovis: geothermal system groundwater wells
6. Aditec: electrical systems
7. Sermeca: curtain walls / windows
8. Brondello: interior wooden floors
9. Artegiardini: realization of the green system
10. Costa Group: interior fittings and bar counters
11. Lisart: interior fittings and restaurant
12. Legno e Sole: wooden louvers and deck covering
13. Airlite: decorative paints
14. Artemide: interior lights
15. I Guzzini: interior and exterior lights
16. Saint Gobain: Active air system suspended ceilings
17. Fantoni: false ceilings
18. Saviola Group: recycled wood panels
19. Florim: floors and walls
20. Gessi: taps
21. Iris ceramica: SPA floors and walls
22. Cielo: sanitary
23. Harpo: green roof systems
24. Schindler: elevators and escalators
25. Euroform: square furnishings
26. L'Isola Blu: panoramic swimming pool
27. Ki Life: sauna and turkish bath
28. Enessere: wind turbines
29. Vannucci Piante: supply of plants

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolDeutsch and Français

Project Credits
structural design
Geothermal system groundwater wells
Wooden louvers and deck coverings
Wooden louvers and deck covering
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More