Greene Street Loft

Greene Street Loft

Architect
Kimberly Peck Architect
Location
New York, New York, United States | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
DDreps

Greene Street Loft

Kimberly Peck Architect as Architects

This client hired us to do a complete facelift of a quintessential Soho loft. The apartment had great bones but presented as very dated. The new design of the space emphasized the features that make an archetypal loft. Mainly, the space was opened and the central timber beam and cast iron columns were exposed, all paint was removed and the materiality emphasized.

photo_credit DDreps
DDreps
photo_credit DDreps
DDreps

The rough hewn timber beam informed the trim throughout the rest of the apartment. Reclaimed wood in a similar color was used as baseboards, casings and window sills throughout the space, creating an overall cohesive look. The ductwork for the air conditioning was exposed and painted black creating an industrial accent traversing the space. The kitchen was opened to the rest of the space and the footprint enlarged. The walnut millwork in the kitchen, wraps the corner into the living room creating a media center and a concealed entry to the guest bedroom. The walnut kitchen is complemented with black cabinetry recessed above the sink and at the island.

photo_credit DDreps
DDreps
photo_credit DDreps
DDreps

The concrete countertops bring in an industrial touch and are juxtaposed by a richly veined marble backsplash. The main bedroom is separated from the living room by a set of bespoke blackened steel sliding pocket doors. The vintage style wired glass panels in the doors allow light to pass while creating privacy. The walnut and black millwork continues in the bedroom with a new wall to wall builtin behind the bed. Serving as a headboard the display at the sides of the builtin is backless to allow peaks of the exposed brick wall to show through.

photo_credit DDreps
DDreps
photo_credit DDreps
DDreps

A freestanding white tub is the focal point at the rear of the main bath. It shares the space on top of a large platform, necessary to conceal the plumbing, with a glass enclosed shower creating an elevated wet room. The materiality of the rest of the apartment continues in this bath with a long custom concrete sink over a floating walnut vanity. The guest bath was fitted with industrial black fixtures and white marble tile. Blackened steel lighting was used throughout to complement the new steel doors and reference the exposed cast iron columns.

photo_credit DDreps
DDreps
photo_credit DDreps
DDreps

Team:

Architect: Kimberly Peck Architect

Contractor: HIS NY2, inc

Photographer: DDreps

photo_credit DDreps
DDreps
photo_credit DDreps
DDreps

Materials Used:

walnut, blackened steel and concrete

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More