Gustav Heinemann Comprehensive School

Gustav Heinemann Comprehensive School

Architect
Sehw Architektur
Location
Essen, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Philipp Obkircher

Gustav Heinemann Comprehensive School

Sehw Architektur as Architects

Essen-Schonnebeck is a former mining district in the north of Essen. The neighbourhood is characterised by large-scale residential developments and soaring winding towers in between, which make the observer constantly remember that a large network of shafts and mines is hidden beneath the entire district. 

How do the region and the district successfully change from a workers’ housing estate to a modern residential quarter? The Zollverein Coal Mine that is within sight provides an answer. The Ruhr Museum attracts almost half a million visitors a year (in non-pandemic times) and represents a significant landmark for the region’s structural change. Our Gustav Heinemann Comprehensive School will give another answer.

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher

The overall building volume of the Gustav Heinemann Comprehensive School in Essen was broken down into differentiated section. The stringent structure has resulted in clearly defined outdoor spaces on the school campus. The offset positioning of the individual building sections ensures a scaled integration into the urban context. The offset of the two southern building parts creates a clearly recognisable entrance zone, which, with its forecourt, represents the prelude and identity of the new school grounds. 

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher

The clear exterior structure is continued in the interior. The structuring of the architectural figure reflects the organisation inside the building. Theme-based families of rooms are grouped into building units and interconnected via a central circulation axis. The forecourt as a meeting point and prelude to the building merges smoothly into the two-storey forum. The forum is a versatile, communicative space for all kinds of events. It is the beating heart of the school. The school hall and the library are arranged around the central forum and complete the southern part of the new school building, which is dedicated to communal uses. The central axis stretching in a north-south direction, the “school boulevard”, ensures easy and clear orientation and connects the individual functional areas with each other. The alternating arrangement of the cluster units results in a varied and well-lit circulation throughout the building.

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher

They are the group of spaces that determine the organisation and pedagogy and the architecturally dominant volumes. The clusters are lined up along the school boulevard as clearly recognisable “year group or learning houses”. They form independent room families and are home to the different age groups. The classrooms and informal learning areas of a cluster are each grouped around a courtyard, thus ensuring good orientation and daylighting of the corridor areas. At the centre of each cluster are the group rooms, which can be extended to include the corridor. Differentiated spatial connections for individual forms of learning and generous common areas evolve in this area.

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Helin Bereket
Helin Bereket

The new building is finished with a robust masonry façade made of light-coloured, whitewashed facing bricks, which gives the building masses a calming, uniform appearance. The strict order of large window elements in wood-aluminium construction divides the upper-floor façades of the classrooms and science labs. In the interior, too, the atmosphere is enhanced by the selective use of wood-based materials. For example, in addition to hard-wearing industrial parquet flooring, some rooms feature wooden-glass door elements, built-in furniture made of birch plywood and a ceiling made of wooden slats to improve room acoustics.

photo_credit Helin Bereket
Helin Bereket
photo_credit Helin Bereket
Helin Bereket

In addition to the materials just mentioned, the purposeful use of daylight and colour ensures a pleasant atmosphere and good orientation. Large window openings, inner courtyards and the generously glazed entrance areas allow daylight to reach deep into the building and optimal natural lighting. The colour scheme was planned as an integral component. To this end, we used Le Corbusier’s colour collection from 1959. Based on Polychromie Architecturale, we chose five harmonising shades. Each was assigned to a cluster and translated into large pictograms, colour-accentuated entrances and stairways. This not only generates a welcoming atmosphere, but also makes it easy for everyone to find their way around the building.

photo_credit Helin Bereket
Helin Bereket
photo_credit Helin Bereket
Helin Bereket

The building was planned and built according to passive house construction, which means that it remains 20% below the requirements of the 2016 German Energy Saving Ordinance (EnEV). Following the recent completion, the certification process according to the Assessment System for Sustainable Building (BNB), which also played a major role during the planning, will take place. The aim is to achieve a BNB Silver certification. In addition to energy efficiency, other topics such as ecology, economic efficiency, socio-cultural added value, architectural quality and process quality are also taken into account in this certification – the criteria of the sehw sustainability compass. The result is an energy-efficient, sustainable building for which all phases, from planning to construction and operation to deconstruction, have been optimally designed.

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher

Due to massive construction and hybrid ventilation, elaborate technologies could be dispensed with. The low-tech concept only makes use of the technologies necessary to comply with the CO2 performance. A high convective air exchange (intermittent intensive ventilation) requires a corresponding heating system, the thermal heat of which is generated by natural gas condensing boilers. The building is designed for passive cooling. Individually controllable external shading devices are used for this purpose. In summer, heat is dissipated by night-time cooling via the ventilation and air-conditioning system. Thanks to the energy concept, the reduction in CO2 emissions can exceed the legally required standards by approx. 35%.

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher

Extensively greened roofs provide optimal heat protection in summer and additional thermal insulation in winter, which also contributes to energy savings. The planting can be done with little effort and does not require additional watering. The structure of the green roofs protects the roof sealing, which in turn reduces maintenance and operating costs. In addition, the structure stores excess water and releases it back into the ambient air through evaporation processes. This has a cooling and humidifying effect on the surroundings and on the rooms below the green roof.

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher

Even before its completion, the project was awarded several prizes and highlighted in best practice publications. For example, sehw received the BUILD AWARD Best Educational Facility Design – Germany for this project in 2017 and the NRW state government’s award as an Energy-efficient Non-residential Building in 2020, and it was featured in LOGbuch No.1 of the International Building Exhibition (IBA) Heidelberg.

photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher
photo_credit Philipp Obkircher
Philipp Obkircher

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More